Velký manuál o běhání v létě – pro začátečníky i pro pokročilé

Velký manuál o běhání v létě – pro začátečníky i pro pokročilé

Běhat se dá celý rok a v každém počasí, avšak léto patří k těm u běžců nejoblíbenějším obdobím. Bývá hezky a dlouho světlo a tak mnohé láká k proběhnutí. Toto období ovšem může také potrápit, ale neštěstí víme, jak na to. Zde jsou tipy, díky kterým si užíváme letního běhání plnými doušky.

Jak běhat v tropech

Vysoké teploty a ostré sluneční paprsky k létu patří. Někdy proto může být trénink ještě náročnější než v zimě. Díky horku jde tepovka automaticky nahoru, a i zkušení běžci můžou pociťovat problémy, ke kterým patří únava, málo energie, nemožnost ze sebe dostat maximum. Je to normální a zejména pokud počasí přejde, jako tomu bylo letos, přímo ze zimy do léta. Pak je pro organismus velmi náročné se zadaptovat.

Proto ze začátku není vhodné nic lámat přes koleno, začít pomaličku a poslouchat svoje tělo. Když je unavené, tak zvolnit a za každou cenu ho nepřepínat. Těžké, intervalové tréninky jsou důležité, ale neměli byste je cvičit, když se necítíte dobře. Ideální je běhat brzy ráno nebo večer, když není takové horko. Nebo si na trénink vybrat park či les, kde vás před ostrým sluncem chrání stromy.

Na druhou stranu není špatné běhat i přes den, zejména pokud se chystáte na letní závody, které jsou právě v tomto čase. Budete tak na ně připraveni. Nejlepší je začít právě ráno nebo večer a pak, až si tělo navykne, tak i v průběhu dne. Uvidíte, že pak už to nebude tak těžké a náročné.

Jak běhat, když prší

Letní počasí je nevyzpytatelné, a tak hrozí déšť a bouřky. Pokud je bouřka, tak neběhejte, je to nebezpečné, zejména pod stromy, kdy hrozí zásah bleskem. Běhat v dešti je možné a mnohdy i velmi osvěžující. Pokud jste mokří, tak je důležité nezastavovat se a být pořád v pohybu, abyste neprochladli. Když doběhnete, nezůstávejte v mokrém oblečení, ihned se převlékněte do suchého. Protažení po doběhu nemusíte dělat ihned, stačí až po osušení. Přece nechcete být nemocní!

A co na sebe? Není potřeba žádná speciální nepromokavá výbava, protože je teplo a když na sebe dáte nějaké neprodyšné membrány, tak se budete cítit, jako byste běhali zabalení do igelitu. Déšť se k vám sice nedostane, zato se však budete koupat ve vlastním potu. My při běhání v dešti nedáme dopustit na kšiltovku, díky které se nedostane déšť do očí, krásně tak vidíte a nestéká vám voda spolu s potem po celém obličeji.

Boty na běhání nevolíme s membránou, protože do nich stejně naprší seshora a bývají často také neprodyšné. Důležité je, aby podrážka na mokru neklouzala a dobře držela. Když doběhneme, do bot dáme zmuchlané noviny a dáme je vysušit na místo, na které nesvítí slunce. Boty rychleji uschnou, když v nich noviny budete měnit co půlden. Skvělé na odvedení vlhkosti a proti zápachu z bot jsou speciální polštářky pohlcující obojí, tyto zakoupíte ve sportovních prodejnách.

Jak jíst a pít

Na běhání v létě je nejdůležitější dostatečný příjem tekutin, protože se extrémně potíme, a tak se ztrácí nejenom voda, ale také důležité minerály. Platí, že ideální denní příjem 2-3 litry tekutin byste měli navýšit. Když jsou extrémní horka, je vhodné si vzít pití při běhu s sebou nebo běhat tam, kde je možnost se napít, například v parcích, kde bývají pítka. Při běhu však nenoste lahvičku s sebou v ruce. Tato vám bude překážet, bude to zatěžovat jen jednu stranu těla a budete si kazit běžecký styl.

Vhodné jsou běžecké vesty, do jejíchž kapes na přední straně můžete nosit takzvané soft flašky, tedy měkké lahve, které můžete dát i do prostoru dozadu. Pokud vesta dobře sedí, při běhání o ní ani nevíte. Existují také batohy přímo s rezervoárem na vody, takzvané camel bagy, kde pijete vodu trubičkou přímo z nich. Nevýhodou je špatná možnost čistění a vysychání, a proto se může uvnitř tvořit plíseň. Navíc si nemůžete připravit polovinu vody čistou a polovinu třeba s Isodrinxem.

Existují také opasky s lahvemi, ale ty nejsou tak komfortní. Každému však vyhovuje něco jiného.

My máme v létě rádi na pití tablety Nutrend Zerodrinx (pro ranní tréninky na lačno) a také Nutrend Magneslife Active Drink (těžší tréninky a lehčí závody). Při těžkých bězích a závodech pak používáme Isodrinx.

Jak se oblékat?

V létě toho příliš nepotřebujete. Dbejte ale na to, aby oblečení bylo z funkčních lehkých materiálů, které dobře odvádějí pot, skvěle schnou a také můžou mít i ochlazovací efekt a ochranu proti UV záření. Nic by také nemělo dřít.

Letní výbava, která se bude hodit

Pokud běháte v přírodě, nezapomínejte na repelent! Takový bodavý hmyz dokáže pěkně potrápit a klíšťata také nikdo nechce. Nám vyhovují repelenty přírodní, které jsou šetrné jak k tělu, tak k přírodě, a navíc krásně voní po éterických olejích.

Slunce je v létě dobrý sluha, ale špatný pán. A tak nevybíháme bez aplikace opalovacího přípravku, jak na obličeji, tak na těle. I když by se měl ochranný film obnovovat co 2-3 hodiny, tak například na dlouhých závodech to ne vždy jde. Proto si chráníme tělo vhodným oblečením a obličej kšiltovkou.

Sportovní brýle jsou důležitým doplňkem, bez kterého nejdeme v létě běhat. Nejenom, že si proti slunečnímu a UV záření chráníme oči, ale chráníme je také před hmyzem a před větvičkami, kterých je v lese spousta. Brýle volíme sportovní, které jsou lehké, skvěle sedí a mají takzvané fotochromatické (samo-zatmavovací) čočky. Jsou čiré a při UV a slunečním záření tmavnou. Jsou velmi praktické i při běhání v noci nebo při běhání v lese.

Text: Soňa, Running2.cz

1.1.2013

Dárek k nákupu nad 2 000 Kč

Dodržujte pitný režim ještě snadněji

Dárek k nákupu nad 2 000 Kč

Nenechte se vyiontovat

Objevit
Nenechte se vyiontovat

Objevte novou produktovou řadu

Objevit
Objevte novou produktovou řadu

Křupavá a plná proteinu

Qwizz Protein Bar
Křupavá a plná proteinu

Odebírejte náš newsletter

a získejte přehled o aktuálních akcích a novinkách.

Doprava ZDARMA při nákupu nad

Vyberte si dárek ke každému nákupu

Speciální akce každý měsíc

Používáme kvalitní a značkové suroviny

Rychlá expedice vaší objednávky

Nutriční poradenství pro vás

Copyright © 2024 NUTREND D. S., a.s. Všechna práva vyhrazena