„Věnujete se bojovým sportům? Jak zápasíte s jídlem a s doplňky stravy?“

„Věnujete se bojovým sportům? Jak zápasíte s jídlem a s doplňky stravy?“

Poctivá dřina na tréninku, k tomu pak běh nebo „kondičák“ případně doplněno o silový či kruhový trénink navíc v posilovně… Ano, zdá se to v pořádku, vždyť každé malé dítě přece ví, že dovednosti, kondice a funkční svaly se rodí cíleným cvičením a pravidelným tréninkem.

Jedním dechem však musíme dodat, že cvičení nepřinese očekávané plody, pokud po něm nebudeme odpočívat (regenerovat) a také nedosáhneme téměř žádných dalších pokroků, nebudeme-li svalům dodávat potřebnou vodu, minerálie, vitaminy a základní stavební látky.

Co když jíte dost, ale dostáváte pouze prázdné kalorie a místo energií naplněných svalů přichází únava, posléze přetrénování, často pak i únavové zranění, eventuálně navíc nabíráte i tukové zásoby? Nedává to žádný smysl, že? Proč tedy trénujete? Proč bojujete?

Ale zápasit s jídlem? To nezní jako výzva pro vás? Pokud ji však nepřijmete, může se stát nepřekonatelným soupeřem! Když se ale jídlo naopak stane vašim sparingem, tak máte nakloněnou výhru na svojí stranu. Pokud tomuto „sparigparťákovi“ začnete naslouchat a začnete nad talířem i přemýšlet, tak brzy budete přesně vědět, po jakém jídle se cítíte dobře, a naopak po jakém se nedokážete ani hnout. Najednou zjistíte, že vynecháte příležitostní alkoholové párty a naopak začnete plánovat, co a kdy jíst!

Když tréninková sezóna právě vrcholí, tak je třeba se zaměřit nejen na zvyšování formy, ale také na získávání energie. Vaše tělo potřebuje energii k tomu, aby zvládlo trénink, ale také k tomu, aby se nejen svaly díky hodnotné výživě včas zotavily!
Je již běžným standardem, když atlet využívá vědecké poznatky z oblasti doplňků stravy, aby dosáhl lepších výsledků a lepšího výkonu. Ještě pořád ale narazíme na sportovce, kteří absolvují extrémně náročné tréninkové zatížení bez doplňků stravy, a pak zůstávají daleko za svými očekáváními. Na druhou stranu také nekvalifikovaná volba a použití přípravku často končí bez výsledků nebo mnohem menšími zlepšeními, než čekali.

Jaké doplňky Vám pomůžou k optimalizaci výkonu? Které zlepšují Vaši regeneraci?

Zmíníme ty nejzásadnější:

  • Potréninkový koktejl AFTER TRAINING PROTEIN neboli komplexní doplněk s vysokým podílem bílkovin se speciální směsí sacharidů, doplněno o bioaktivní kolostrum, větvené aminokyseliny BCAA, extrakt z Ginkgo biloby, směs speciálně zvolených vitamínů a minerálů pro snížení únavy a vyčerpání.
  • Komplexní multivitaminový doplněk: MULTIVITAMIN COMPRESSED CAPS
  • Pitný režim obohacený o minerály a vitaminy: ISODRINX
  • Výživa a podpora pro šlachy, vazy a klouby: FLEXIT GOLD DRINK
  • Předtréninkový stimulant -„nakopávač“ pro koncentraci a výkon: N1 SHOT

Díky dlouhodobému a intenzivnímu fyzickému výkonu, dochází v našem těle k výrazným energetickým ztrátám. Jako hlavní zdroj energie je čerpán glykogen, ze kterého je díky několika procesům v těle tvořena základní jednotka energie adenosintrifosfát (ATP). Kapacita glykogenu vystačí přibližně na několik desítek minut. V průběhu fyzické aktivity, vždy s ohledem na to, zda aktivita probíhá v aerobních, či anaerobních podmínkách, začíná tělo používat i další, alternativní zdroje energie. Pracující organismus tak dokáže energii získat například z laktátu, glycerolu, či glukogenních aminokyselin. Spolu s uvedenými zdroji energie však dochází v organismu také ke ztrátám tekutin, elektrolytů a ostatních minerálních látek. I mírná ztráta tělesných tekutin přináší citelné zhoršení výkonu a je-li úbytek tekutin výrazný, může mít tento stav vliv i na zdraví. Je nezbytné, abyste i v průběhu výkonu doplňovali alespoň část tekutin (a současně minerálních látek) ztracených pocením. Jedinečný sportovní nápoj ISODRINX má optimální poměr živin pro tréninkovou hydrataci bez pocitu těžkého žaludku.

Aby se zastavila katabolická reakce, způsobená vlivem náročné fyzické aktivity, musí tělo po ukončení tréninku získat dostatek vhodných živin, elektrolytů a vitamínů. Tím se dosáhne cílené regenerace. Nejčastější chybou bývá výhradně proteinová strava, přijatá ihned po fyzické aktivitě. Tento jev je patrný zejména u mladých nebo méně informovaných sportovců. Tito sportovci přes pravidelnou konzumaci vysokých dávek proteinu po tréninku, ale i v průběhu dne, nedosahují z dlouhodobého hlediska zlepšení a trápí je stagnace.

Někoho mohou tyto řádky překvapit, nicméně je nutné si uvědomit, že přijatou koncentrovanou bílkovinu musí naše tělo rozložit na peptidy a následně samotné aminokyseliny. Již na tento proces tělo vydává určité množství energie, a když se k tomu přičte částečná přeměna aminokyselin na obnovu zdrojů energie, ztracené díky právě vykonanému tréninku, je zřejmé, že doplnění živin touto cestou je zdlouhavé a hlavně neefektivní. Unavenému organismu je naopak třeba poskytnout sacharidově-proteinový doplněk, protože díky úměrnému obsahu sacharidů, bude doplnění glykogenu (základního energetického paliva pro svaly) několikanásobně rychlejší a díky tomu se urychlí i samotná regenerace. NUTREND vyvinul komplexní produkt AFTER TRAINING PROTEIN, který je výjimečný nejen s vysokým obsahem kvalitních lehce vstřebatelných bílkovin a esenciálních aminokyselin BCAA, ale i dalšími důležitými živinami - speciální směsí sacharidů (PalatinoseTM a ModCarbTM), obohacením o minerály, vitamíny, bioaktivní kolostrum, Ginkgo bilobu a trávicí enzym laktázy s označením Tolerase® L! Svým složením se AFTER TRAINING PROTEIN uplatní nejen po náročné fyzické aktivitě silového a silově vytrvalostního charakteru, ale i jako plnohodnotná strava mimo tréninkovou aktivitu v průběhu dne. Poskytne tělu ideální poměr živin a účinných látek pro obnovení sil, urychlení regenerace, doplnění ztracených minerálů či elektrolytů.

Dává Vám tréninkové nasazení a běžný aktivní den pěkně zabrat, ale přesto se chcete posunovat dál, ale dochází šťáva?

Proto na trhu existují předtrénikové stimulanty typu pre-workout. Firma NUTREND představila unikátní novinku N1 pre-workutu ve formě praktického shotu, po kterém se vám do žil vrátí pocit síly, napumpování a stimulace. N1 představuje spojení těch nejúčinnějších látek a jejich hodnot na maximum, co samozřejmě povoluje evropská legislativa. Z účinných látek v produktu N1 SHOT je použit beta alanin, L-arginin, kofein, DMAE, guarana, která podporuje fyzickou i psychickou vitalitu a oddaluje únavu. Také zde najdete cholin, který přispívá k normálnímu metabolismu tuků, podporuje jaterní funkce, kognitivní a mozkové funkce. Najdete zde také extrakt ze zeleného čaje s obsahem L-theaninu, glukuronolakton, nebo všeobecně známější taurin.

Co používat, když to už někde lehce „vrže“ nebo se vyvrbí nějaké to zranění?

Neocenitelnou berličkou pro pohybový aparát bude ve vašem boji určitě komplexní doplněk pro podporu vazů, šlach a kloubů. Ti z vás, kteří se orientují mezi účinnými látkami, dokáží rozlišit produkty obsahující pouhé placebo, nebo jen s minimem účinných látek. Společnost Nutrend pevně věří, že právě nový FLEXIT GOLD DRINK je ideální instantní nápoj, který si mezi své favority jistě zařadíte. Díky devíti pečlivě vybraným účinným látkám dosáhnete ideálního nutričního a fyziologického efektu. Působí svou mimořádnou kombinací a opravdu nezanedbatelným obsahem těchto účinných složek.

Motto na závěr: „Buďte vytrvalí, neúnavně hledejte kvalitu v sobě i v tom, co jíte!“

Autorka: Mgr. Janka Pálešová

Výživová poradkyně

1.1.2013

Dárek k nákupu nad 2 000 Kč

Dodržujte pitný režim ještě snadněji

Dárek k nákupu nad 2 000 Kč

Hotový pre-workout nápoj,

který vás nastartuje!

Ochutnat
Hotový pre-workout nápoj,

Objevte novou produktovou řadu

Objevit
Objevte novou produktovou řadu

Odebírejte náš newsletter

a získejte přehled o aktuálních akcích a novinkách.

Doprava ZDARMA při nákupu nad

Vyberte si dárek ke každému nákupu

Speciální akce každý měsíc

Používáme kvalitní a značkové suroviny

Rychlá expedice vaší objednávky

Nutriční poradenství pro vás

Copyright © 2024 NUTREND D. S., a.s. Všechna práva vyhrazena