Všechno, co potřebujete vědět, než se vydáte na svůj první závod

Všechno, co potřebujete vědět, než se vydáte na svůj první závod

A je to tady, běžecké závody se rozbíhají! Že to není nic pro vás? Ale ano! Nebudete sice možná hned stát na stupních vítězů, ale tady soupeříte sami se sebou. A ta atmosféra v cíli, to se prostě musí zažít! Jak na to a na co nezapomenout?

Vyberte si vhodný závod pro vás

Závodů je celá spousta. Pokud se ale chystáte na první, měl by odpovídat vaší kondici a také tomu, co jste schopni zvládnout. Nepřeceňte zbytečně svoje síly a nenechejte se jen tak vyhecovat. Půlmaraton na začátek určitě není to pravé. Pokud jste zvyklí běhat na silnici, zvolte silniční závod. U závodů v přírodě počítejte s různými typy povrchů – trávou, kamením, bahnem, hlínou a také s tím, že to zajisté nebude rovina. Na začátek, než si vše osaháte, zkuste spíše kratší trasy, ideální je třeba 5 kilometrů.

Dobře si pročtěte propozice

Každý závod probíhá jinak. Je důležité vědět, kdy a kde je start, v jaké vlně poběžíte, kde jsou občerstvovací stanice, kde je převlékárna, úschovna apod. Také si včas vyzvedněte startovní číslo a nenechávejte nic na poslední chvíli. Už tak budete nervózní, tak proč si to ještě více ztěžovat?

Vše si dopředu nachystejte

Den před závodem si nechystejte všechny věci – oblečení a boty, ve kterých poběžíte, ale také to, do čeho se převlečete po závodě a v čem budete před startem. Myslete na to, že než zazní startovní výstřel a vy budete čekat na závod, může vám být velká zima. Stačí si na sebe dát třeba starou mikinu, kterou pak odhodíte. Nebo se to řeší velkým pytlem do koše, do kterého vystříháte otvory na hlavu a na ruce. Zahřeje vás, a pak zas před startem vyhodíte.

Jeďte na místo včas

I když se to nezdá, před závodem čas utíká jako voda. Trvá, než zaparkujete, než dojdete na místo, než si přichystáte oblečení, připnete startovní číslo. Fronty můžou být před úschovnou a také na toalety. Proto minimálně hodinu až hodinu a půl buďte na místě.

Buďte připraveni před startem

Před startem si nezapomeňte zajít na toaletu, zkontrolovat, že máte dobře připnuté startovní číslo (buď připínacími špendlíky, nebo se nosí na speciálním opasku, díky tomu tak nezničíte propichováním oblečení). Důležité je mít dobře zavázané boty, ideální na dva uzly na tkaničce. V závodě rozvázaná tkanička vás nejen zpomalí, ale také může být velmi nebezpečná – můžete díky ní zakopnout a zranit se. Jestliže užíváte energetické přípravky – jako gely nebo tyčinky (např. Endurosnack, Fruit Energy Bar, tyčinka Voltage Energy aj.), dvacet minut před startem je ideální doba, kdy si je dát. Do kapsičky nebo do ledvinky si můžete dát energetickou tabletu, jako je Carbonex. Na krátké závody to ale není potřeba.

Na toto nezapomeňte v cíli

Jakmile doběhnete, bude plni euforie a dojmů. Nezapomeňte se ale protáhnout a hlavně, pokud nebude příliš teplo, ihned se převléct do suchého, jinak onemocníte. Také je důležité tělu dodat tekutiny a ztracenou energii. Výborný je například nápoj Magneslife Active Drink nebo Recovery Protein Shake či Regener. Pak se nezapomeňte i najíst, pokud to není možné, skvělá je například proteinová tyčinka.

Text: Soňa, Running2.cz

1.1.2013

Dárek k nákupu nad 2 000 Kč

Dodržujte pitný režim ještě snadněji

Dárek k nákupu nad 2 000 Kč

Nenechte se vyiontovat

Objevit
Nenechte se vyiontovat

Objevte novou produktovou řadu

Objevit
Objevte novou produktovou řadu

Křupavá a plná proteinu

Qwizz Protein Bar
Křupavá a plná proteinu

Odebírejte náš newsletter

a získejte přehled o aktuálních akcích a novinkách.

Doprava ZDARMA při nákupu nad

Vyberte si dárek ke každému nákupu

Speciální akce každý měsíc

Používáme kvalitní a značkové suroviny

Rychlá expedice vaší objednávky

Nutriční poradenství pro vás

Copyright © 2024 NUTREND D. S., a.s. Všechna práva vyhrazena