Všechno, co potřebujete vědět o běhání ve tmě

Všechno, co potřebujete vědět o běhání ve tmě

Dny jsou čím dál kratší, a ne vždy se povede vyběhnout ven za světla. Jak běhat bezpečně a čeho se vyvarovat? Zkuste naše osvědčené tipy!

Buďte vidět

Myslete vždy na to, že je důležité mít na sobě co nejvíce reflexních, svítících a blikajících prvků je základ. Běžec ve tmě bez těchto věcí není téměř vidět a auto ho snadno přehlédne – a to ve městě i na silnicích mimo město. Existují také speciální na světle neviditelné spreje, které si nastříkáte na oblečení. Když ve tmě zasvítí světlo, je tato barva reflexní a září. Pak vše snadno vyperete.

Dejte o sobě vědět

Když jdete běhat večer, měl by někdo z rodiny nebo blízkých vědět, že jdete běhat a v kolik se asi vrátíte. Vždy si s sebou berte nabitý mobil (noste ho spíše v ledvince u pasu, než na ruce, kde jen bude přitahovat pozornost). Existují i různé aplikace, kde vás blízcí můžou sledovat a vědět tak, kde zrovna jste.

Nesdílejte svoje běhy

Svými běhy a tréninky se raději moc nechlubte na sociálních sítích a také si dávejte pozor, koho si přidáváte v aplikaci do přátel, aby vás mohl sledovat. Dotyčný totiž velmi snadno zjistí, odkud a kam běháte, kdy běháte a jak často. A pak je velmi snadné si na vás počíhat. Tyto věci si prostě nechejte raději pro sebe – je to důležité kvůli bezpečnosti.

Zapomeňte na sluchátka

Sluchátka jsou fajn, ale obírají vás o pozornost. Velmi jednoduše tak vběhnete pod kola aut nebo vůbec nebudete tušit, co se kolem vás děje. Pokud si bez sluchátek nedokážete běhání představit, tak volte taková, která se nedávají přímo do uší a zvuk přenášejí přes lícní kost (Bone conduction technologie). Díky tomu tak slyšíte hudbu, ale také své okolí. A další jejich benefit – když běžíte s někým, můžete mít puštěnou hudbu, a přitom se s ním bavit. No prostě paráda!

Nebojte se čelovky

Čelovka je ve tmě naprosté „must have“. Uvidíte na cestu a také budete vidět. Kvalitní čelovky jsou malé, dobře svítí, nekloužou, netlačí a na čele je vůbec necítíte. Navíc dlouho vydrží. Z vlastní zkušenosti víme, že lepší než mít čelovku na baterky, jsou ty nabíjecí.

Neběhejte sami

Pokud to situace dovolí a je to možné, běhání ve skupině je bezpečné a také zábavné. Čas rychleji uteče a nemusíte se bát ani tam, kde byste jinak sami neběželi. Když to situace neumožňuje (například kvůli pandemii), běhejte raději ve dvou nebo se snažte uspořádat si čas tak, abyste běhali za dne. Pokud to nejde, běhejte po ulicích, kde někdo je.

Text: Soňa, Running2.cz

1.1.2013

Dárek k nákupu nad 2 000 Kč

Dodržujte pitný režim ještě snadněji

Dárek k nákupu nad 2 000 Kč

Nenechte se vyiontovat

Objevit
Nenechte se vyiontovat

Objevte novou produktovou řadu

Objevit
Objevte novou produktovou řadu

Křupavá a plná proteinu

Qwizz Protein Bar
Křupavá a plná proteinu

Odebírejte náš newsletter

a získejte přehled o aktuálních akcích a novinkách.

Doprava ZDARMA při nákupu nad

Vyberte si dárek ke každému nákupu

Speciální akce každý měsíc

Používáme kvalitní a značkové suroviny

Rychlá expedice vaší objednávky

Nutriční poradenství pro vás

Copyright © 2024 NUTREND D. S., a.s. Všechna práva vyhrazena