Zaostřeno na rostlinné bílkoviny

Zaostřeno na rostlinné bílkoviny

Může se vyrovnat rostlinná bílkovina živočišné?

Jednotlivé zdroje rostlinné bílkoviny nedosahují tak významné biologické hodnoty, jako konkrétní zdroje živočišné bílkoviny, ale ve většině případů se rostlinná bílkovina může s tou živočišnou rovnat, nebo ji dokonce v určitém ohledu předčít! K určení toho, jak je bílkovina pro lidské tělo významná, začala odborná veřejnost v devadesátých letech minulého století využívat metodu Protein Digestibility Corrected Amino Acid Score (PDCAAS). Od roku 2013 však došlo k úpravě a k zpřesnění hodnocení kvality bílkoviny a začalo se nově pracovat s metodou Digestible Indispensable Amino Acid Score (DIAAS).

Potřeba jednotlivých aminokyselin ve stravě se odvíjí od toho, jak významně se konkrétní aminokyselina zapojuje do procesů, které se v našem těle odehrávají. Organizace pro výživu a zemědělství (FAO) ve spolupráci se světovou zdravotnickou organizací (WHO) vytvořili doporučení potřeby jednotlivých esenciálních aminokyselin ve stravě s ohledem na současně známe procesy, které v našem těle probíhají. Není však vyloučeno, že se v budoucnu toto doporučení může změnit díky pochopení dalších procesů, při kterých se zjistí nové zapojení konkrétních esenciálních aminokyselin. Pozorný čtenář si může všimnout, že jsou stále zmiňovány pouze esenciální aminokyseliny. Je to z toho důvodu, že aminokyseliny neesenciální si naše tělo dokáže v dostatečné míře vytvořit (syntetizovat), a to v množství okolo 300 gramů za den! Pozornost v tomto směru je věnována té esenciální aminokyselině, která je v celkovém spektru esenciálních aminokyselin považována za limitní. Právě tato esenciální aminokyselina ovlivňuje míru syntézy bílkoviny v našem těle.

Denaturace bílkovin

Nesmíme však zapomínat, že míru aminokyselin v potravinách (bílkovině) může také ovlivnit tepelná úprava, případně i jiné zpracování potravin. Díky tepelné, nebo jiné úpravě bílkoviny se totiž může snížit obsah některých aminokyselin do takové míry, že se může stát limitní aminokyselinou i taková, která před úpravou potravy limitní nebyla. V tomto směru má jednoznačně nevýhodu syrovátková bílkovina, která je považována za termolabilní a nehodí se pro jakoukoliv tepelnou úpravu!

Výživově nejvýznamnější bílkoviny

Vrátíme-li se k hodnocení významnosti bílkoviny podle novější metody DIAAS (viz tabulka) zjistíme, že k výživově nejvýznamnějším bílkovinám patří mléčný proteinový koncentrát (1,18), kde jsou limitní sirné aminokyseliny a následovaný vejcem uvařeným natvrdo (1,13), kde je limitní aminokyselinou histidin. Z rostlinných bílkovin je pak nejlépe hodnocená bílkovina sójová (0,9), bílkovina z cizrny (0,83) a z hrachu (0,82), které společně limitují sirné aminokyseliny.

Objektivní studie prokázaly vyšší deaminaci aminokyselin po konzumaci rostlinných proteinů ve srovnání s mléčným proteinem, a to během 8 hodin po požití zdravými jedinci. Podobné závěry prokázaly i studie na zvířatech, které mají ve svém jídelníčku běžně zařazený tento typ živočišné bílkoviny. Z uvedeného vyplývá, že kdybychom v průběhu dne konzumovali převážně rostlinnou bílkovinu jednoho typu, nebo kombinovali rostlinné bílkoviny se stejnou limitní aminokyselinou, mělo by maše tělo nutričně horší podmínky pro vlastní syntézu bílkoviny než v případě konzumace mléčných bílkovin, nebo bílkovin původem z vajec. Pokud se ale mezi rostlinnými zdroji vyberou bílkoviny, které se svým aminokyselinovým spektrem doplňují, periferní dostupnost aminokyselin získaných z rostlinných proteinů se zvýší veganská strava může být i v tomto směru výživově významná. O takové vzájemné doplnění aminokyselinového spektra jsme se pokusili i u nového proteinu DELICIOUS VEGAN PROTEIN.

Veganský protein

Rostlinné bílkoviny mají například ve srovnání s tučnými masy kratší stravitelnost a jsou o poznání lehčí pro náš trávicí trakt. Tato skutečnost mluví jednoznačně ve prospěch konzumace bílkovin rostlinných zdrojů. Aby se však rostlinné bílkoviny mohly rovnat v rychlosti trávení například s bílkovinou syrovátkového původu, musí být doplněny o trávicí enzymy. Právě na snadné trávení bylo u produktu DELICIOUS VEGAN PROTEIN myšleno a do tohoto nového produktu byly přidány multispektrální trávicí enzymy DigeZyme®.

Vhodná kombinace bílkovin z rostlinných zdrojů, přítomnost trávicích enzymů, dále také obohacení o vitamíny a minerální látky, které bývají deficitní ve veganské stravě, činí z produktu skvělého pomocníka nejen pro sportovce, zajímajícího se o vlastní ekologickou stopu. Tento produkt se také uplatní při redukci hmotnosti a díky přítomnosti omega 3 mastných kyselin rostlinného původu pozitivně ovlivňuje hladiny cholesterolu v těle.

I Berrazaga – 2019
Gaudichon C 1999
Author: Michal Tůček, NUTREND product manager

Bc. Veronika Pokorná, DiS.

Bc. Veronika Pokorná, DiS. 30.3.2020

Dárek k nákupu nad 2 000 Kč

Dodržujte pitný režim ještě snadněji

Dárek k nákupu nad 2 000 Kč

Objevte novou produktovou řadu

Objevit
Objevte novou produktovou řadu

Křupavá a plná proteinu

Qwizz Protein Bar
Křupavá a plná proteinu

Odebírejte náš newsletter

a získejte přehled o aktuálních akcích a novinkách.

Doprava ZDARMA při nákupu nad

Vyberte si dárek ke každému nákupu

Speciální akce každý měsíc

Používáme kvalitní a značkové suroviny

Rychlá expedice vaší objednávky

Nutriční poradenství pro vás

Copyright © 2024 NUTREND D. S., a.s. Všechna práva vyhrazena