BETA-ALANIN
Beta-alanin je nebílkovinná neesenciální aminokyselina ze spektra beta aminokyselin. Důležité je nezaměňovat ji za aminokyselinu alanin, protože se jedná o jinou látku.
2 min
Beta-alanin je v malém množství získáván z potravy (například z kuřecího, vepřového a hovězího masa a ryb. Jeho doplňkovou suplementací je v těle podpořena syntéza karnosinu. Karnosin ovlivňuje stabilitu pH ve svalech a díky tomu lze docílit těchto pozitivních účinků:
- zvýšit svalovou sílu
- zlepšit fyzický výkon
- zvýšit vytrvalost
- oddálit svalovou únavu
Nabízí se otázka, proč nepoužívat přímo karnosin?
Odpověď je podle vědeckých studií tato:
Protože orálně podávaný karnosin neputuje do svalstva přímo, ale tělo si jej rozkládá
na aminokyseliny L-histidin a právě také Beta-alanin. Výsledný obsah beta-alaninu v dávce je přibližně 40% a teprve z takto vytvořeného beta-alaninu si tělo tvoří zásoby karnosinu ve svalstvu. Výhodnější je tedy podávat samotný beta-alanin, který se opět za pomoci aminokyseliny L-histidinu na karnosin přetvoří. Za běžných okolností je v organismu aminokyseliny L-histidinu dostatečné množství, ale při dietních chybách lze dospět k deficitu této esenciální aminokyseliny a proto je vhodné ji přijímat společně s beta-alaninem.