ENERGIE NA CESTY - CARBOSNACK versus ENDUROSNACK

ENERGIE NA CESTY - CARBOSNACK versus ENDUROSNACK

Jaký je rozdíl mezi energetickými gely CARBOSNACK a ENDUROSNACK? Kdy který gel použít? A je vůbec důležité gely při vaší aktivitě používat?

CARBOSNACK versus ENDUROSNACK - dvakrát snack, ale pokaždé jinak!

Už mnoho toho bylo napsáno o nutnosti pitného režimu při aktivitě. Dostatečný příjem tekutin a hydratovaný organismus je jedním ze základních předpokladů kvalitního sportovního výkonu. Je to ovšem při intenzivním výkonu dostačující? Pokud se chystáte na náročnější zátěž, pak byste měli kromě doplňování tekutin myslet také na příjem energie, který optimálně zabezpečí váš dlouhodobý výkon.

Energie – odkud se v těle bere?
V průběhu fyzického výkonu dochází vždy ke spotřebě energie, kterou organismus čerpá z několika zdrojů – cukrů, tuků a bílkovin. Tělo při intenzivní zátěži dominantně využívá jako zdroje energie sacharidy, a proto byste je měli v průběhu aktivity dodávat. Pokud totiž dojde k vyčerpání sacharidů, tak se dostavuje únava a vyčerpání a dochází k také k předčasnému konci výkonu.

Primární zdroj energie - glukóza
Krevní glukóza je primárním zdrojem energie pro jakoukoli činnost, včetně mozkové. Její vyrovnaná hladina je nezbytně nutná pro kvalitní fyzický, ale také psychický výkon, který je často limitním aspektem finálního sportovního výkonu. Nikdy byste neměli konzumovat jednorázově více než 30 g glukózy, protože toto jednorázově zkonzumované množství může způsobit zažívací potíže a průjem. A tím pádem negativně ovlivnit váš sportovní zážitek.

Odkud se bere energie, když je vyčerpán zásobní svalový glykogen?
Při namáhavé svalové práci, kdy se vyčerpá aktuální rezerva cukru a volných mastných kyselin v krvi velice rychle, je třeba najít další zdroj energie, abyste mohli v aktivitě bez problémů pokračovat. Proto než dojde k mobilizaci zásob tuku a glykogenu, tělo využívá jednodušší sloučeniny ke „spalování“. Jako palivo v tomto případě slouží specifické aminokyseliny, které organismus získává rozkladem svalových bílkovin, což má za následek devastaci svalové hmoty. To se projeví jediným následkem – stupňující únavou a rapidním snížením výkonu. Aby k tomuto stavu nedošlo, je důležité, abyste mysleli na doplňování energie v průběhu vlastního výkonu. A nejedná se pouze o řešení akutních krizí, ale převážně o prevenci – tedy preventivní podávání pozvolně se uvolňujících sacharidů. Doporučujeme použití produktu ENDUROSNACK.

Jak na to?
Část energie ve formě jednoduchých cukrů je obsažena v iontových energetických nápojích (např. ISODRINX). Pravdou ovšem je, že obsah energie nemusí být pro daný výkon dostačující. Pak přicházejí na řadu energetické gely či tyčinky.

Mezi koncentrované zdroje energie můžeme zařadit např. CARBOSNACK. Je to energetický gel, který obsahuje směs jednoduchého cukru glukózy (neboli hroznového cukru) a štěpených škrobů z kukuřice – tzv. maltodextrinů. Tyto cukry vyžadují minimální zpracování v trávícím traktu (glukóza žádné) a jsou rychle vstřebané do krve. Díky tomu, že nejde jen o čistou glukózu, je eliminováno riziko střevních potíží, ke kterým dochází právě při zvýšené konzumaci výrobků, obsahujících pouze čistou glukózu!

Další velkou předností CARBOSNACKU je právě jeho gelovitá struktura, která zabezpečuje optimální vstřebatelnost a maximálně rychlé dodání energie. CARBOSNACK je obohacen dvěma funkčními aminokyselinami taurinem a glycinem. Taurin pozitivně ovlivňuje činnost mozku v situacích energetického vyčerpání a nervosvalový přenos. Glycin je aminokyselina podílející se na produkci energie, neboť slouží k produkci kreatinu v organismu.

CARBOSNACK je tedy energetický gel určený pro okamžité řešení energetických krizí, pro dodání energie před nějakým náročným úsekem výkonu a pro náročné intenzivní výkony, kdy je třeba maximálně podpořit příjem energie, která je okamžitě využita na svalovou práci.

ENDUROSNACK má jiné složení, a proto je i jeho použití v porovnání s CARBOSNACKem jiné. ENDUROSNACK je vhodný pro dlouhotrvající vytrvalostní výkon aerobního charakteru. Díky svému unikátnímu složení, které je doslova našlapáno mnoha funkčními látkami, podporuje vytrvalostní výkon, ale zároveň brání poškozování svalové hmoty a působí preventivně proti zakyselení organismu. Sacharidová složka obsahuje mimo glukózy také speciální isomaltulózu (Palatinose™), která se pozvolně, ale dlouhodobě vstřebává a dodává organismu postupně velké množství energie bez negativního zvyšování glykémie. Prudké zvyšování glykémie v krvi má za následek zvýšenou produkci hormonu inzulínu, jehož úkolem je udržování stálého vnitřního prostředí organismu a je zároveň nejsilnějším anabolickým hormonem. Zvýšená hladina inzulínu může jednak rozkolísat hladinu krevního cukru a následně začne přebytečný cukr přeměňovat na tuk a ukládat ho do zásob. A v tom případě se v organismu začínají odehrávat zcela opačné děje (tvorba tukových zásob) než jaké jsou žádoucí během zátěže (rozklad tukových zásob). Pokud tedy přebytečný inzulín začne plnit své poslání, zastaví se využívá tuků jako zdroje energie, což není při aktivitě žádoucí.

ENDUROSNACK je obohacen o několik funkčních látek. Mezi ně patří i tzv. větvené esenciální aminokyseliny BCAA (L-Leucin, L-Isoleucin, L- Valin) v optimálním poměru 2:1:1, které brání poškozování svalové hmoty během zátěže. Další aminokyseliny v produktu ENDUROSNACK patří taurin a glycin, o kterých jsme se zmínili už výše. V neposlední řadě je významnou součástí L-Alanin a L-Carnosin, látky které působí proti zakyselení organismu. Zvýšená kyselost vede vždy k poklesu výkonnosti.

Jak CARBOSNACK, tak i ENDUROSNACK záměrně neobsahují žádné minerály, čímž nenarušují poměry minerálů ve společné konzumovaných iontových nápojích a jsou tak bezproblémově použitelné s jakýmkoliv sportovním nápojem. Lze doporučit kombinaci se všemi sportovními nápoji např. s produktem UNISPORT, ISODRINX.

1.1.2013

Dárek k nákupu nad 2 000 Kč

Dodržujte pitný režim ještě snadněji

Dárek k nákupu nad 2 000 Kč

Nenechte se vyiontovat

Objevit
Nenechte se vyiontovat

Objevte novou produktovou řadu

Objevit
Objevte novou produktovou řadu

Křupavá a plná proteinu

Qwizz Protein Bar
Křupavá a plná proteinu

Odebírejte náš newsletter

a získejte přehled o aktuálních akcích a novinkách.

Doprava ZDARMA při nákupu nad

Vyberte si dárek ke každému nákupu

Speciální akce každý měsíc

Používáme kvalitní a značkové suroviny

Rychlá expedice vaší objednávky

Nutriční poradenství pro vás

Copyright © 2024 NUTREND D. S., a.s. Všechna práva vyhrazena