Kdy a jak používat doplňky při vytrvalostním výkonu?

Kdy a jak používat doplňky při vytrvalostním výkonu?

Energie – motor vašeho výkonu. Energie je potřebná pro všechny životně důležité pochody v našem organismu. Pro udržení všech funkcí, pro běžný pohyb, pracovní činnost a samozřejmě také pro sportovní aktivity. Vícehodinová náročná vyjížďka či cyklistický závod nebo ½ maraton neotestuje jen vaši fyzičku. Neodpustí vám ani nejmenší prohřešek. Pokud jde o přípravu stravovacího a pitného režimu, je třeba znát správné zásady, které skvěle napomohou sportovnímu výkonu a následnému zotavení po něm.

Před výkonem:

Nechejte tělu dost času na to, aby se aktivovalo. Organismus je vhodné nastartovat minimálně tři až čtyři hodiny před startem, probudit jej a správně předzásobit energií.
Dopřejte tělu potraviny, které před závodem snadno strávíte, zejména ty se značným množstvím sacharidů. Maso k hlavnímu chodu nechte před závodem raději soupeřům. Nestačíte ho strávit, jeho zpracování bude vaše tělo stát pouze energetický výdej a v žaludku vás bude tlačit celý den. Vhodnými přílohami jsou bramborová kaše, vařené brambory, rýže či těstoviny. Moučníkem pak palačinky, ovoce, pudink či slazený čaj.

Řiďte se jednoduchým pravidlem: Čím intenzivnější výkon vás čeká, tím bohatší na sacharidy by strava měla být.

Před startem nejpozději 1,5 – 2 hod si dopřejte například vločkovou kaši s ovocem či skvělou ENERGY BAR, která je ideálním zdrojem energie pro jakoukoliv aktivitu. Tyčinky ENERGY BAR jsou vyrobeny z ovesných vloček A+++ kvality a směs přírodních tokoferolů ocení i jedinci vyhledávající přírodní účinné látky.

Na stravu a suplementy však nemyslete jen těsně před závodem, ale již několik dnů předem tělo zásobujte potravinami bohatými na komplexní sacharidy. Nezapomeňte ani na dostatečný příjem vitamínů a minerálních látek obzvláště v případě, že trpíte křečemi. Doporučujeme přípravek SALT CAPS, který tělu pomůže doplnit minerální zásoby a předcházet tak křečím během fyzického výkonu. Pohotovostní jednorázovou ampulku MAGNESLIFE jako prvního pomocníka při akutní křeči mějte určitě vždy s sebou na každý závod či náročný trénink.

Pitný režim

Velmi důležitý je i pitný režim. V dostatečném předstihu zásobujte tělo i tekutinami. Asi hodinu před závodem je vhodné vypít jeden až dva decilitry nápoje, sprinteři si dají isotonický iontový nápoj, vytrvalci však hypotonický iontový nápoj či vodu bez bublinek. V případě, že klesne tělesná hydratace pod určitou úroveň, musí zákonitě nastat problém. Aby vše probíhalo bezchybně, musí obsah vody a v ní rozpuštěných látek být v optimálním poměru. Při dlouhých vytrvalostních výkonech nestačí doplňovat jen čistou vodu. Potem se z těla ztrácí i velké množství minerálů a iontů. V rámci doplňování pitného režimu společnost NUTREND doporučuje hypotonicky ředěný iontový nápoj ISODRINX, který bude doplňovat jak energii ztracenou při výkonu, tak i minerální látky.

Pijte dříve, než budete mít pocit sucha v ústech, ideálně každých deset minut, po malých douškách. Je-li horko a vlhko, klidně i častěji. I malá ztráta tělesných tekutin negativně ovlivňuje fyzickou výkonnost. Pro správnou hydrataci neexistuje vzorec, vše závisí na prostředí, teplotě a aktivitě, kterou tělo zrovna provozuje.

Co přímo při výkonu?

Nepodceňujte doplňování energie ani v průběhu delších tréninků! Opět velmi záleží na tom, o jakou energii se jedná a v jaké formě ji přijímáte. Také platí, čím intenzivněji makáte, tím více jí musíte přijímat. Při samotném vytrvalostním výkonu je třeba dopřávat organismu sacharidy každých dvacet až třicet minut. Jezte v malých dávkách! Při vhodné konzumaci doplňků se budete při výkonu cítit komfortně.

Při aktivitě s nižší tepovkou zvolte energetickou tyčinku VOLTAGE ENERGY BAR. Tyčinka je na bázi ovesných otrub, takže vás i zasytí. Pro obtížnější pasáže však bude vhodnější gel ENDUROSNACK, který je rychle vstřebatelný a energii také uvolňuje pozvolna.

Jednoduché sacharidy, které jsou v gelu CARBOSNACK doplňujte od druhé poloviny výkonu průběžně v 20 minutových periodách či po velkém chvilkovém vypětí (stoupání, rychlá chvilková jízda). CARBOSNACK příchuti COLA obsahuje také kofein, který podpoří soustředěnost a koncentraci. Znovu uzavíratelné tuby s gely umožní praktické dávkování.

Strava a doplňky podporující regeneraci po výkonu:

Doplnění živin nepodceňujte ani po zdolání cílů. Po výkonu zásobte tělo sacharidy, nejvhodnější bude pomalu popíjet přípravek REGENER a "nesedět hned na zadku" - dopřát tělu odplavení vodíkových iontů alespoň chůzí nebo vzorným strečinkem se zaměřením na dýchání. Regener spolu se sacharidy obsahuje i minerální látky a zejména pak draslík a hořčík pro lepší obnovu tekutin v organismu, dále je také obohaceno o větvené aminokyseliny, L-glutamin a L-arginin.

V pozdějších hodinách přejděte na lehce stravitelné potraviny. Dávky by měly být menší a častější, složené převážně ze sacharidů a jednoduchých bílkovin. Vhodné je zařazení i větvených aminokyselin BCAA Complex, které doplní často deficitní esenciální aminokyseliny. Dále je ideální ovoce, především banány. Zapomeňte však na tučné potraviny. Neopomíjejte doplnit tekutiny. Následující tři dny by měla být strava zaměřena na doplňování zásob organismu, tedy energeticky bohatá, lehce stravitelná a se zvýšeným obsahem sacharidů i proteinů. Trvání regenerace je možné zkrátit využitím dalších přirozených mechanismů: dostatek kvalitního spánku a rehabilitační metody.

Při vašem sportování a intenzivním výkonu dbejte zejména na správnou intenzitu zatížení. Nezapomeňte sledovat tepovou frekvenci, nepodceňujte doplnění tekutin a živin sportovními suplementy, které zaručí maximum energie pro váš výkon.

Produkty NUTREND pomáhají sportovcům po celém světě dosáhnout ty nejlepší výsledky a věříme, že i vy si mezi nimi najdete ty vaše oblíbené, které vám nejednou pomůžou na cestě za vašimi cíli a rekordy! Jsme si plně vědomi toho, že pokud tělu nedodáme to nejlepší, nemůžeme čekat ty nejlepší výsledky. Užijte si sportovní sezónu naplno!

Mgr. Janka Pálešová

Výživová poradkyně

1.1.2013

Dárek k nákupu nad 2 500 Kč

Získejte vitaminy ZDARMA

Dárek k nákupu nad 2 500 Kč

Pečujte o svou imunitu

Zjistit více
Pečujte o svou imunitu

Funkční nápoj,

který se postará o vaši hydrataci.

Zahnat žízeň
Funkční nápoj,

Objevte novou produktovou řadu

Objevit
Objevte novou produktovou řadu

Odebírejte náš newsletter

a získejte přehled o aktuálních akcích a novinkách.

Doprava ZDARMA při nákupu nad

Vyberte si dárek ke každému nákupu

Speciální akce každý měsíc

Používáme kvalitní a značkové suroviny

Rychlá expedice vaší objednávky

Nutriční poradenství pro vás

Copyright © 2024 NUTREND D. S., a.s. Všechna práva vyhrazena