VODA versus IONTOVÝ NÁPOJ aneb při náročném výkonu nestačí pít vodu

VODA versus IONTOVÝ NÁPOJ aneb při náročném výkonu nestačí pít vodu

Správně zvolený pitný režim při tréninku nebo závodě je jednou z nejdůležitějších činností, na kterou byste se měli soustředit. Voda je základ pro hydrataci organismu, ale při fyzické aktivitě je třeba dodávat i ztracené ionty ve správném poměru, a v tomto nám pouze čistá voda nepomůže.

Pitný režim při sportu

To, že pitný režim je zcela zásadní pro správné fungování našeho těla, víme všichni. Obzvláště sportovci by pak měli dbát na správnou hydrataci již několik dní před samotným výkonem. V den závodu se doporučuje vypít 500–600ml vody nebo sportovního nápoje a dalších cca 200ml pár minut před výkonem, během výkonu je pak vhodné doplňovat tekutiny minimálně každých 20 minut. Zajímavým faktem je, že dehydratace snižuje výkon.

Již 1% úbytek tělesných tekutin zhoršuje fyzickou výkonnost. Deficit 5% ji sníží dokonce až o 30 %! Dehydratace také snižuje schopnost těla zbavovat se tepla. Jak na to?

Rozšířený způsob – voda

V každém stravovacím režimu je voda důležitou a nezbytnou součástí. Ale i během dne se doporučuje střídat formy tekutin z důvodu doplnění minerálních látek nebo doplnění účinných látek prostřednictvím čajů. Když se budeme bavit o hydrataci v souvislosti s nízkou fyzickou aktivitou, pak může být voda dobrou volbou. Při fyzické aktivitě přesahující 60 minut je však třeba dodávat i ztracené ionty ve správném poměru, a v tomto nám pouze čistá voda nepomůže.

Při nedostatku minerálních látek pak může docházet ke svalovým křečím. Čistá voda se také vstřebává pomaleji ve srovnání s některými sportovními nápoji, a tím naše tělo hydratuje pomaleji.

Námi doporučovaný způsob – Isodrinx

Hydratací bychom měli zároveň doplnit ztrátu iontů způsobenou pocením. Lze říci, že čím vzrůstá intenzita a doba trvání fyzické zátěže, tím je užívání sportovních nápojů vhodnější. Isodrinx představuje ideální hydrataci s vysokým obsahem rychle vstřebatelných sacharidů, vitamínů a sodíku. Můžete jej použít jak pro isotonické, tak i hypotonické ředění. Dávka 35 g = 500 ml isotonického nápoje a dávka 35 g = 750 ml hypotonického nápoje.

Obsahuje potřebné elektrolyty, směs deseti vitamínů a zvýšený obsah sacharidů, které napomáhají k obnovení normální funkce svalů, obnovení glykogenu. Navíc roztoky sacharidů a elektrolytů zvyšují absorpci vody během fyzického cvičení.

Chcete se dozvědět více? Přečtěte si:

BANÁN versus SPORTOVNÍ GEL

OPLATEK versus ENERGY BAR

PIVO versus REGENERAČNÍ NÁPOJ

7.9.2020

Dárek k nákupu nad 2 000 Kč

Dodržujte pitný režim ještě snadněji

Dárek k nákupu nad 2 000 Kč

Nenechte se vyiontovat

Objevit
Nenechte se vyiontovat

Objevte novou produktovou řadu

Objevit
Objevte novou produktovou řadu

Křupavá a plná proteinu

Qwizz Protein Bar
Křupavá a plná proteinu

Odebírejte náš newsletter

a získejte přehled o aktuálních akcích a novinkách.

Doprava ZDARMA při nákupu nad

Vyberte si dárek ke každému nákupu

Speciální akce každý měsíc

Používáme kvalitní a značkové suroviny

Rychlá expedice vaší objednávky

Nutriční poradenství pro vás

Copyright © 2024 NUTREND D. S., a.s. Všechna práva vyhrazena