Tipy a triky pro podporu imunity

Tipy a triky pro podporu imunity

Jste často nemocní, nachlazení, zkrátka bez formy? Když už se rozhodnete pravidelně cvičit a dát si do těla, krátce po koupi permanentky si na vás zasedne nějaký bacil? Tak je čas se dát trochu do kupy. Dobrá zpráva: svůj imunitní systém můžete přirozeně posilovat! Ale na rovinu: bez trochy snahy to nepůjde!

1.VÝŽIVOVÁ STRATEGIE

V první řadě je třeba omezit nekvalitní zpracované pokrmy a polotovary. Namísto toho zařaďte do jídelníčku co nejvíce naturálních potravin s vysokým obsahem antioxidantů.

Obecně platí, že nejvíce antioxidantů má zelenina a ovoce, které jsou zbarveny zeleně, žlutě, oranžově nebo červeně. Vybírejte různé druhy, abyste zajistili synergický účinek několika typů antioxidantů. Nejlepší volbou budou vždy čerstvé plody, ale někdy mohou být vhodnou náhradou i ty zmrazené nebo sušené.

Ořechy, semena a bobule - všechny obsahují velké množství užitečných látek a jsou také bohaté na zdroje zinku a selenu. Studie potvrzují, že lidé s nedostatkem těchto živin (zejména v pokročilejším věku) bojují s různými infekcemi. Zinek a selen mají antioxidační účinky, antibakteriální účinky a poskytují rychlejší zotavení imunitních buněk.

Experimentujte v jídle. Jelikož dobrý stav těla podporuje zdravá výživa, zkuste svůj jídelníček obohatit například o nové druhy koření (koriandr, kurkuma, kajenský pepř, skořice, hořčičné semínko,…). Vhodně přidejte do jídel čerstvé bylinky (lístky oregana, meduňky, rozmarýnu, šalvěje, majoránky, bazalky nebo petrželky), také česnek, křen nebo chilli papričky. Pokud však máte rozladěný či citlivý žaludek, měli byste si dát na pikantní jídla spíš pozor.

Dopřejte si pravidelně lososa či tuňáka. Tučné mořské ryby a potraviny s vyšším podílem omega-3 mastných kyselin by měly mít své pevné místo ve vaší stravě, protože potlačují zánětlivé procesy. Rovnováha omega-3 a omega-6 mastných kyselin podporuje funkci imunitního systému a snižuje výskyt alergických příznaků.

Dodejte svému zažívacímu traktu živé bakterie z bílého jogurtu nebo z fermentovaných mléčných výrobků, nejlépe denně. Takzvané probiotika pomáhají zachovat lepší úroveň flóry a fauny v našich střevech, kde existuje mnoho imunitních buněk.

Výrazně se snažte omezit konzumaci jednoduchých cukrů, protože obecně máme sklony přijímat je ve vysokém množství (sladkosti, bílé pečivo, výrobky z bílé mouky, slazené nápoje a podobně). Právě zvýšená konzumace cukru je odpovědná za oslabení imunity, vyvolává záněty a může být spouštěčem různých nemocí.

Samozřejmostí by měl být i kvalitní pitný režim, do kterého může spadat i pití zeleného čaje, který je rovněž bohatým zdrojem antioxidantů. V chladnějším období prospěje vyměnit šálek se studenou vodou za čaj, ale ani horká voda s citrónem vám rozhodně neublíží. Perfektním partnerem nejen při kašli a nachlazení je zázvor a z něj připravený horký nápoj. Do šálku dejte 2 polévkové lžíce čerstvě nastrouhaného kořene zázvoru a přelijte vařící vodou. Nechejte odstát 5 až 10 minut a případně přislaďte medem.

Nezavrhujte doplňky stravy. Jisté nedostatky a přešlapy v stravování mohou být vhodně doplněny kvalitními suplementy. Především v obdobích zvýšené potřeby (vysoká psychická a fyzická zátěž, cestování, oslabení organismu, změny klimatu a podobně) oceníte ANTIOXIDANT COMPRESS CAPS, VITAMIN C se šípky či OMEGA 3 PLUS s vitaminem D.

2.POHYB

Sedavý styl života a přetopené místnosti vám rozhodně nos ani hlavu nepročistí.
Z pohledu posílení imunitního systému stačí být aktivní alespoň po dobu 30 minut denně. Nemusí se jednat hned o intenzivní cvičení v posilovně, nýbrž i běžnější aktivity - byť jen obyčejné procházky, kolo, brusle nebo kolektivní sporty.

3.OTUŽOVÁNÍ

Hned se nevrhejte do studené vody, správné otužování má totiž své zásady! Pro začátek zkuste drobnosti: víc větrejte doma i v práci. Nechoďte příliš nabalení, ale důležité je mít dobře chráněnou hlavu, ruce a chodidla – takže čepice, rukavice a teplé ponožky či boty. Zkuste na noc spát pod teplou dekou, ale v chladné místnosti.

4.REGENERACE

Nesmíme zapomenout ani na spánek a regeneraci. Ne vždy se povede spát doporučovaných 7-8 hodin, ale pamatujte a hlavně praktikujte „ráno moudřejší večera“, protože v opačném případě se dříve či později spánkový deficit podepíše na vašem zdravotním stavu a psychice. Z "obyčejného" problému s nedostatkem spánku ve skutečnosti mohou vzniknout velmi vážné problémy. Pokud se jim chcete vyvarovat a dosahovat i optimální výsledky ve sportu, kterému se věnujete, je třeba spát alespoň 7-8 hodin denně, čímž se podpoří regenerace organismu, stabilizuje hormonální prostředí a posílí imunitní systém.

5.STRES

I bacily a viry se vám budou víc vyhýbat, když budete v psychické pohodě. Studie potvrzují, že chronické stresové působení oslabuje imunitní systém jedince. Snažte se nevystavovat se zbytečným stresovým situacím a především se naučte vhodně relaxovat a kompenzovat pracovní vytížení. Naordinujte si pravidelně saunu, masáže nebo jen domácí pohodu ve vaně. Co kino, divadlo či příjemné posezení s přáteli?!

Buďte FIT!

S pozdravem

Mgr. Janka Pálešová

Výživová poradkyně, autorka článku

1.1.2013

Dárek k nákupu nad 2 000 Kč

Získejte proteinové palačinky ZDARMA

Dárek k nákupu nad 2 000 Kč

Pečujte o svou imunitu

Zjistit více
Pečujte o svou imunitu

Funkční nápoj,

který se postará o vaši hydrataci.

Zahnat žízeň
Funkční nápoj,

Objevte novou produktovou řadu

Objevit
Objevte novou produktovou řadu

Odebírejte náš newsletter

a získejte přehled o aktuálních akcích a novinkách.

Doprava ZDARMA při nákupu nad

Vyberte si dárek ke každému nákupu

Speciální akce každý měsíc

Používáme kvalitní a značkové suroviny

Rychlá expedice vaší objednávky

Nutriční poradenství pro vás

Copyright © 2024 NUTREND D. S., a.s. Všechna práva vyhrazena