BANÁN versus SPORTOVNÍ GEL aneb banán není vhodný při velké zátěži

BANÁN versus SPORTOVNÍ GEL aneb banán není vhodný při velké zátěži

Jedním z mýtů v doplňování energie při velké zátěži je banán, který najdete na většině občerstvovacích stanovišť.

Doplnění energie při sportu

Banán je obecně skvělé ovoce plné látek, které tělo potřebuje, ale opravdu není vhodný v průběhu závodu nebo tréninku. Ztráty glukózy při intenzivní sportovní aktivitě jsou velké, a proto je třeba energii během intenzivní zátěže správně doplňovat. Tělo při intenzivní zátěži dominantně využívá jako zdroje energie sacharidy, a proto byste je měli v průběhu aktivity dodávat ve vhodné formě.

Ztráty glukózy při intenzivní sportovní aktivitě jsou mnohdy tak významné, že překračují množství 200 g/hodinu. Během intenzivní zátěže je třeba energii řádně doplňovat rychlými cukry. Jak na to?

Rozšířený způsob – banán

Banán je pro mnohé sportovce rychle a snadno dostupnou variantou k doplnění energie během výkonu. Zralý banán opravdu obsahuje poměrně vysoké množství sacharidů, vitamínů a minerálních látek, konkrétně obsahuje významné množství draslíku.

Použití zralého banánu při sportu však může vyvolat hned několik problémů právě díky nevhodnému poměru mezi sodnými a draselnými ionty. Jednak se mohou (nikoliv musí) podstatně dříve dostavit svalové křeče a také lze předpokládat střevní nepohodlí. Tedy lze říci, že banán je vhodnou volbou spíše po sportovní aktivitě než během ní.

Námi doporučovaný způsob – Carbosnack Gel

Je rychlá energie ve formě gelu. Obsahuje kombinaci dvou typů sacharidů ve vyváženém poměru. Spolu s dalšími účinnými látkami je ideální pro rychlé doplnění energie a řešení energetické krize v průběhu fyzické zátěže s vysokou tepovou frekvencí. Obsažený niacin přispívá ke snížení únavy a vyčerpání a podporuje normální činnosti nervového systému. Dalším benefitem je přítomnost cholinu, který přispívá k normálnímu metabolismu lipidů. Carbosnack je tedy energetický gel určený pro okamžité řešení energetických krizí, pro dodání energie před nějakým náročným úsekem výkonu a pro náročné intenzivní výkony, kdy je třeba maximálně podpořit příjem energie, která je okamžitě využita na svalovou práci.

Carbosnack je pro vás připraven v lehce stravitelné formě, tedy zbytečně nebudete zatěžovat organismus trávením některých složek, jako je tomu v případě banánu a nespornou výhodou je i praktické balení znovu uzavíratelných tub nebo sáčků.

Existují i produkty s kombinací rychlých a pomalých sacharidů, podívejte se na naši nabídku. Pro každý typ tréninku nebo délku trasy se hodí jiná kombinace produktů, poradí vám VÝŽIVOVÉ STRATEGIE.

Chcete se dozvědět více? Přečtěte si:

OPLATEK versus ENERGY BAR

VODA versus IONTOVÝ NÁPOJ

PIVO versus REGENERAČNÍ NÁPOJ

1.1.2013

Dárek k nákupu nad 2 000 Kč

Dodržujte pitný režim ještě snadněji

Dárek k nákupu nad 2 000 Kč

Nenechte se vyiontovat

Objevit
Nenechte se vyiontovat

Objevte novou produktovou řadu

Objevit
Objevte novou produktovou řadu

Křupavá a plná proteinu

Qwizz Protein Bar
Křupavá a plná proteinu

Odebírejte náš newsletter

a získejte přehled o aktuálních akcích a novinkách.

Doprava ZDARMA při nákupu nad

Vyberte si dárek ke každému nákupu

Speciální akce každý měsíc

Používáme kvalitní a značkové suroviny

Rychlá expedice vaší objednávky

Nutriční poradenství pro vás

Copyright © 2024 NUTREND D. S., a.s. Všechna práva vyhrazena