Co to vlastně stimulanty jsou, jak fungují a kde je můžeme najít?

Co to vlastně stimulanty jsou, jak fungují a kde je můžeme najít?

Snad každý z nás denně používá nějaký ten svůj osvědčený „nakopávač“. Všichni potřebujeme občas zvýšit svoji výkonnost, ať už při práci, sportu, když nás čeká dlouhá cesta autem nebo při učení.

Co jsou stimulanty

Pod skupinou látek, běžně označovanou jako stimulanty, si představíme psychoaktivní látky, které slouží k povzbuzení těla i ducha. Rozdělit je můžeme z hlediska původu na rostlinné, živočišné a látky chemické. Snad každý z nás denně používá nějaký ten svůj osvědčený „nakopávač“. Všichni potřebujeme občas zvýšit svoji výkonnost, ať už při práci, sportu, když nás čeká dlouhá cesta autem nebo při učení. Na každého z nás funguje něco jiného a naštěstí stimulujících látek i technik je celá řada.

Jak stimulanty fungují

Látky označované jako stimulanty mají povzbudivé účinky na náš centrální nervový systém, podporují optimální pracovní kapacitu organismu a umožňují maximální využití energetických zásob těla. Mnozí po užití popisují pocity nabuzení, euforie, bdělosti, soustředění a příliv energie. Člověk se pak může cítit více vitální a nástup únavy se tak značně oddaluje. Součástí produktů určených k stimulaci bývají obvykle i účinné látky pro podporu metabolismu, kdy při řízené redukci váhy může jejich užití vést k efektivnějšímu spalování tuků v lidském organismu.

Pro povzbuzující účinky jsou stimulanty hojně vyhledávány vrcholovými sportovci, nejen při závodech, tréninku, ale i v běžném životě. Tyto látky je vhodné užívat zejména v období před a během sportovní aktivity. Svalová tkáň se tak dobře prokrví a budete tzv. „naboostovaní“. Nicméně nezapomínejte také na to, že některé stimulanty obvykle zvyšují tepovou frekvenci a krátkodobě i krevní tlak.

Vrcholoví sportovci si musí dávat pozor na stimulanty, které jsou na seznamu Světové antidopingové agentury (WADA). Tam nalezneme i některé přírodní stimulanty (například efedrin, atropin, kokain). Pozor na dlouhodobé užívání stimulantů, při stálém nebo nadměrném požívání si na některé stimulanty můžeme vytvořit i psychický či fyzický návyk.

Další ověřené prostředky, jak se cítit fresh

V běžném životě nám kromě legálních stimulačních doplňků stravy, mohou pomoci i další prostředky, například dostatek spánku, osvěžující studená sprcha, navození vnitřní motivace pomocí relaxačních cvičení, a v neposlední řadě důraz na vyváženou stravu obohacenou o omega-3 mastné kyseliny, antioxidanty a některé vitamíny skupiny B pro snížení pocitu únavy a vyčerpání.

Povzbudivé látky můžeme najít i v potravinách

Běžně najdeme povzbudivé látky i v potravinách jako je například zelený čaj, káva, hořká vysokoprocentní čokoláda, maté, kolové nápoje a další.

V dnešní době je trendem zdravý životní styl a návrat k látkám přírodního původu. Povzbudivé látky můžeme najít i tam, kde bychom je nečekali, a to i v bylinkách či koření. Jako příklad si uveďme guaranu, ginkgo bilobu, ženšen nebo chilli, kde aktivní látka capsaicin probudí všechny vaše smysly.

Další užitečné látky vyhledávané zejména při sportovní aktivitě jsou například L-arginin, taurin (derivát aminokyseliny cysteinu), tyrosin, L-karnitin, které můžeme přirozeně najít například v mase, rybách, mléčných výrobcích, nebo některé i v sóji.

Zdroje

BŘENKOVÁ Barbora. Přírodní stimulanty ve sportovní výživě. Masarykova Univerzita. BRNO, 2019
FOŘT, Petr. Výživa (hlavně) pro kulturistiku a fitness. 2. vyd. Pardubice: Ivan Rudzinskyj, 2006, ISBN 80-864-6221-8.
Zdravé zdraví. Bylinky (online 7.12.2020) Available at: https://zdravezdravi.cz/bylinky

Bc. Veronika Pokorná, DiS.

Bc. Veronika Pokorná, DiS. 4.1.2021

Dárek k nákupu nad 2 000 Kč

Získejte proteinové palačinky ZDARMA

Dárek k nákupu nad 2 000 Kč

Pečujte o svou imunitu

Zjistit více
Pečujte o svou imunitu

Funkční nápoj,

který se postará o vaši hydrataci.

Zahnat žízeň
Funkční nápoj,

Objevte novou produktovou řadu

Objevit
Objevte novou produktovou řadu

Odebírejte náš newsletter

a získejte přehled o aktuálních akcích a novinkách.

Doprava ZDARMA při nákupu nad

Vyberte si dárek ke každému nákupu

Speciální akce každý měsíc

Používáme kvalitní a značkové suroviny

Rychlá expedice vaší objednávky

Nutriční poradenství pro vás

Copyright © 2024 NUTREND D. S., a.s. Všechna práva vyhrazena