Co je gainer? A je lepší než protein?

Co je gainer? A je lepší než protein?

V dnešním článku se dozvíte:

  • Na co je dobrý gainer?
  • Co je lepší protein nebo gainer?
  • Kdy se užívá gainer?
  • Jak správně vybrat gainer?

Sachariďák aneb specialista pro “hardgainery”

Gainer, nebo chcete-li sachariďák, většina z nás dobře zná jako doplněk stravy, jehož hlavním úkolem je pomoci nám s přibíráním na váze. Ne, že by to byl pro některé z nás takový oříšek, že? Ale pojďme se na něj podívat pořádně. Nebavíme se přeci o tom, že bychom chtěli být obézní, ale o tom, že skutečně potřebujeme nabrat kvalitní svalovou hmotu. A není to samozřejmě jediný benefit. Kromě toho nám suplementace gaineru po tréninku, díky obsahu sacharidů, také výrazně pomáhá s regenerací a použít ho tak pro svůj účel mohou siloví i vytrvalostní sportovci. A špičkové výkony chceme mít přece všichni, nebo ne?

A z čeho se takový gainer skládá?

Základní složení gainerů tvoří směs sacharidů a proteinů v poměru, který je optimalizován pro doplnění všech živin a doplnění energetických ztrát, které nám během tréninku vzniknou. Můžeme tedy říct, že jsou gainery obvykle koncipovány jako potréninkové koktejly, kdy pro nás má jejich suplementace největší význam. Některé gainery mohou obsahovat také vitamíny, minerální látky, aminokyseliny a jiné látky, které mohou mít pozitivní vliv pro náš organismus, zvláště po fyzickém výkonu.

Pro koho sachariďák, pro koho proteiňák?

Na druhé straně, proteinové doplňky, jak již název napovídá, jsou navrženy tak, aby ve své dávce poskytly ideálně co největší koncentraci bílkovin. Cílem je sice také podpořit růst a regeneraci svalů po fyzické aktivitě, avšak nemohou svým „nabitějším bratrům“ konkurovat na plné čáře, jelikož je jejich účel zkrátka „více dietní“.

Proteiny jsou vhodné jak pro ty, kteří se snaží nabrat, tak pro ty, kteří se snaží o rýsování svých svalů. Pokud bychom však porovnali jejich samotný účinek na regeneraci, gainery nám pomohou více.

Během náročného tréninku spalujeme velké množství svalového glykogenu a jeho rychlé doplnění po tréninku nám může regeneraci výrazně zkrátit. V případě potréninkové varianty, ať už proteinu, či gaineru, bychom však měli dát přednost takovému, který bude mít nízké množství tuků, jelikož přítomný tuk zpomaluje trávení celého koktejlu od kterého očekáváme, aby byl především snadno a rychle stravitelný.

Pokud se však jedná o gainer či protein na svačinu, tam nám trocha tuku navíc nemusí ničím uškodit a pravděpodobně nám takový produkt bude i o poznání více chutnat.

Na co je ale třeba dát si pozor, je především kvalita použitých surovin. V potréninkovém koktejlu bychom měli dát přednost obsahu kvalitních syrovátkových bílkovin.

Načasuj svůj koktejl správně

Mnoho cvičenců také přemýšlí, zda je možné kombinovat gainer s proteinem. Samozřejmě ano, pokud to je v souladu s našimi nutričními potřebami a cíli.

V případě, že se snažíte o maximální budování svalů a regenerace po tréninku, může být vhodné kombinovat vysokosacharidový gainer s proteinem.

Pokud však hravě zvládnete přijmout potřebné bílkoviny, například 2,2 g / 1 kg tělesné hmotnosti na den, ale stále se vám přibrat nedaří, pak může být vhodné konzumovat gainer samotný. Zároveň je důležité upravit si dávkování tak, aby vám pomohl splnit nutriční cíle, které mohou zahrnovat příjem 5 – 8 g sacharidů na 1 kg tělesné hmotnosti.

Mé doporučení tedy zní: Navyšujte postupně svůj denní příjem sacharidů a sledujte přitom ručičku na váze. Jsem si jistý, že s trochou trpělivosti budete měsíc za měsícem silnější a mohutnější!

Autor článku: Jakub Prchal

10.10.2023

Dárek k nákupu nad 2 000 Kč

Dodržujte pitný režim ještě snadněji

Dárek k nákupu nad 2 000 Kč

Objevte novou produktovou řadu

Objevit
Objevte novou produktovou řadu

Odebírejte náš newsletter

a získejte přehled o aktuálních akcích a novinkách.

Doprava ZDARMA při nákupu nad

Vyberte si dárek ke každému nákupu

Speciální akce každý měsíc

Používáme kvalitní a značkové suroviny

Rychlá expedice vaší objednávky

Nutriční poradenství pro vás

Copyright © 2024 NUTREND D. S., a.s. Všechna práva vyhrazena