Výživový a sportovní režim v těhotenství

Výživový a sportovní režim v těhotenství

Těhotenství je krásným obdobím, ale také obdobím plným změn. A to platí nejen pro naši Petru Kvitovou, ale i pro všechny další očekávané maminky. Je to zkrátka období, kdy už se nestravujeme kvalitně jen kvůli sobě samotným, ale vytváříme také dobrý základ svému budoucímu miminku. Správná výživa a cvičení mohou mít jistý vliv na zdraví matky i dítěte a je dobré si udělat jasno v tom, co je skutečně důležité.

Například bychom si měli dát pozor na několik, slušně řečeno, nepodložených rad, které by nám zrovna dvakrát nepomohly. A protože jich koluje internetem spousta, můžeme se na některé z nich podívat. Skrze prsty, samozřejmě!

Seznam „těhotenských mýtů“, kterým je dobré dát věčné sbohem

1. Čekáš dítě, měla bys jíst za dva!

I když těhotenství vyžaduje zvýšený příjem živin, není třeba jíst doslova za dva. Nekontrolované přibírání by na zdraví matky i miminka mohlo mít neblahý vliv. Cílem těhotnosti není přibrat na váze, ale zajistit optimální zdraví pro matku a její dítě.

Kvalitní stravování je klíčové. Základní část stravy by měly tvořit zdravé a čerstvé potraviny, které obsahují kvalitní makroživiny, ale taky by měly obsahovat dostatek mikronutrientů. Ať už přijde řeč na čerstvé ovoce, zeleninu, celozrnné produkty nebo kvalitní bílkoviny.

Co se týče doplňků stravy, obvykle jsou doporučovány – kyselina listová, železo a například vápník nebo Omega3 obohacené o vitamin D. Takové doplňky by měly být užívány podle doporučení a neměly by obsahovat nadbytečné množství jiných látek, jako je například vitamin A, který může být ve větším množství během těhotenství nežádoucí.

Bez obav si taky můžete sníst svou ovesnou tyčinku Flapjack, nebo, pokud vám bílkoviny v běžné stravě nejsou tolik po chuti, můžete doplnit jejich příjem lahodným a kvalitním Whey proteinem.

Pozor je třeba dát si na bylinky, jelikož mnohé z nich mohou mít potenciálně nebezpečné účinky na plod, či mohou nějak ovlivnit těhotenský průběh. Některé mohou stimulovat svaly dělohy, mít vliv na hormony nebo mít jiné účinky, které mohou být nežádoucí.

2. Těhotné ženy by neměly cvičit

Pokud se nejedná o rizikové těhotenství, kdy by lékař stanovil mamince jasné omezení, je důležité si uvědomit, že fyzická aktivita je i během těhotenství naprosto přirozená a má na zdraví matky i dítěte velice dobrý vliv. Přiměřené cvičení a aktivity nejenže posilují svaly, ale také zlepšují náladu, pomáhají správné peristaltice trávicího traktu a mohou také pomoci snížit riziko komplikací.

Většina žen může pokračovat v cvičení, i když s přizpůsobením intenzity a typu cvičení. Plavání, procházky, jóga a cvičení na míči bývají obvykle těmi nejvhodnějšími aktivitami. Důležité je poslouchat své tělo a vyhýbat se cvičení, které může způsobit nadměrný tlak nebo riziko pádu.

3. Zapomeň na posilování břicha

Je pravdou, že posilovat břicho cviky, u kterých dochází k většímu stažení břišních svalů, může být minimálně v pokročilé fázi těhotenství, kdy roste bříško, velmi nevhodné. A možná by bylo taky dost nepřirozené se o ně vůbec pokoušet. Mluvíme o cvicích jako jsou například klasické zkracovačky, které mohou způsobit nadměrný tlak na pánev i přímé břišní svaly. Přesto existuje škála cviků, jejichž cvičení může být velice užitečné. Nejde totiž o to budovat pekáč buchet, ale o to, aby se mezi jednotlivými svalovými skupinami udržela rovnováha a aby se zamezilo například chronické bolesti zad vyvolané přetížením bederních vzpřimovačů páteře.

Pokud jste na cvičení zvyklá, tak cviky, které mohou být vhodné, mohou mít charakter stabilizačních cviků na střed těla. Dále to mohou být odlehčené varianty prkna, či chcete-li planku, dle vaší kondice a stavu. Vždy je důležité dát na selský rozum a pokud se při nějakém cviku necítíte komfortně (neplést si s leností), tak se mu zkrátka vyhněte. Stejně tak vhodné mohou být cviky vleže na zádech, kdy se přitahují nohy směrem k trupu, avšak kde nedochází k nadměrnému stažení břišních svalů způsobující útlak pánve a bříška.

Posilování pánevního dna může být pro některé maminky také vhodné, nicméně jeho pravidelné cvičení by mělo začít především po porodu, kdy pomůže urychlit rekonvalescenci.

Pokud se cvičením mnoho zkušeností nemáte, ale ráda byste nějaké zařadila, je nejvhodnější oslovit zkušeného odborníka, nebo se poradit se svým lékařem.

4. Nepij moc, ať pořád nechodíš čůrat!

Nejen optimální příjem kvalitního jídla, ale také dostatečný příjem tekutin je během těhotenství velice důležitý. Udržování hydratace je nezbytné pro správný vývoj plodu a prevenci problémů jako jsou například infekce močových cest. Nejen pro budoucí maminky doporučujeme kvalitní kojeneckou vodu z artéského pramene Nartes.

5. Hlavně se vyhni všem druhům masa!

Maso je důležitým zdrojem železa a bílkovin. Vhodné je vybírat netučné druhy masa a dbát na bezpečnost ohledně konzumace syrového nebo nedovařeného masa. Tatarák teď na chvíli nechejte raději tátovi.

Konzumace ryb, jako losos, treska, pstruh či sardinky, je během těhotenství také prospěšná, protože jsou bohaté na omega-3 mastné kyseliny. Například DHA je užitečná pro normální vývoj mozku a očí plodu. Nicméně je důležité vybírat ryby s nízkým obsahem rtuti a pečlivě volit jejich původ. Pokud si obsahem rtuti nejste jistá, je vhodné omega-3 doplňovat ve formě kvalitního doplňku stravy.

6. Žádná studená sprcha a otužování!

Pokud jste zvyklá se otužovat, není nutné se toho úplně vzdát. Mírné formy otužování nejsou během těhotenství nezdravé, pokud jsou provedeny s opatrností a jsou přizpůsobeny individuálním potřebám a pohodě těhotné ženy. Ideální formou mohou být mírné formy otužování, jako jsou krátké sprchy s kontrastními teplotami nebo mírnější cvičení ve studeném prostředí.

Přeplavání ledové Vltavy raději nechte na zdatném manželovi, pokud po tom touží!

15.4.2024

Dárek k nákupu nad 2 000 Kč

Dodržujte pitný režim ještě snadněji

Dárek k nákupu nad 2 000 Kč

Nenechte se vyiontovat

Objevit
Nenechte se vyiontovat

Objevte novou produktovou řadu

Objevit
Objevte novou produktovou řadu

Křupavá a plná proteinu

Qwizz Protein Bar
Křupavá a plná proteinu

Odebírejte náš newsletter

a získejte přehled o aktuálních akcích a novinkách.

Doprava ZDARMA při nákupu nad

Vyberte si dárek ke každému nákupu

Speciální akce každý měsíc

Používáme kvalitní a značkové suroviny

Rychlá expedice vaší objednávky

Nutriční poradenství pro vás

Copyright © 2024 NUTREND D. S., a.s. Všechna práva vyhrazena