Jak nejlépe běhat v zimě

Jak nejlépe běhat v zimě

Letošní zima je mírná, a proto je na běhání jak dělaná. Co v této době děláme a co ne? Tady jsou naše zkušenosti.

Běháme daleko a pomalu
Zimní období je časem, kdy budujeme svoji běžeckou vytrvalost. Bude se nám pak v sezóně hodit na delší závody – půlmaratony, maratony, ale také na ultra závody. Naše tempo je pomalejší, okolo 6 minut na kilometr a snažíme se aspoň jednou týdně zařadit běh delší, než 15 až 20 kilometrů. Vždy si naplánujeme nějaký běžecký výlet, a to nás pak hodně baví a kilometry lépe utíkají.

Nezapomínáme na dostatečnou hydrataci
Velkou chybou mnoha běžců je, že si myslí, že když není horko, tak není potřeba tolik pít. Jenže při běhu se tělo potí i v zimě a mrazu, a je potřeba dostatek tekutin, jinak je to velmi nezdravé a můžete se pak cítit velmi unavení a slabí. My máme moc rádi vodu Nartes nebo iontové nápoje Isodrinx od společnosti Nutrend. Po běhu se nám osvědčil regenerační nápoj Regener, díky kterému nás pak nebolí svaly a máme více síly na příští běhy.

Děláme běžeckou abecedu
Každý ji zná určitě ze základní školy - jedná se o speciální cviky, kterou jsou vlastně rozloženým běžecký krokem. Na první pohled můžou vypadat legračně, ale jsou velmi důležité a v zimě před během nahradí i rozcvičování. Díky běžecké abecedě – skippingu, liftingu, zakopávání, vysokým kolenům, jelením skokům, vánočce a dalším si zlepšujeme svůj běžecký styl, posilujeme chodidla a bráníme zbytečným zraněním.

Běháme ve skupině
Mnoho lidí se v zimě vymlouvá na únavu a brzkou tmu. My chodíme běhat s partou, která nás motivuje. Když nás běží víc, nemusíme se bát ani na méně frekventovaných místech, a hlavně se navzájem motivujeme. Také spolu při běhu konverzujeme, což určuje to správné tempo a běhání i lépe utíká. V každém městě existují běžecké skupiny nebo se nebojte napsat do běžeckých skupin na Facebooku, vždy se určitě najde někdo, kdo rád půjde běhat s vámi.

Zimu si užíváme
Každé roční období má i svoje plusy. Zima je skvělá v tom, že nás nevyčerpává při běhání velké horko a když se rozběhneme, tak je pak i v mrazu teplo a příjemně. Oblékáme se tak, jako by bylo o deset stupňů více a nikdy nezapomínáme na čepici nebo čelenku, protože hlavou se ztrácí nejvíce tepla. Důležité jsou také funkční rukavice a vysoké zateplené běžecké ponožky nebo podkolenky. Kotníky nikdy nesmí být holé, hrozí tak zbytečně nepříjemný zánět achilovky.

Text: Soňa, Running2.cz

1.1.2013

Dárek k nákupu nad 2 000 Kč

Dodržujte pitný režim ještě snadněji

Dárek k nákupu nad 2 000 Kč

Nenechte se vyiontovat

Objevit
Nenechte se vyiontovat

Objevte novou produktovou řadu

Objevit
Objevte novou produktovou řadu

Křupavá a plná proteinu

Qwizz Protein Bar
Křupavá a plná proteinu

Odebírejte náš newsletter

a získejte přehled o aktuálních akcích a novinkách.

Doprava ZDARMA při nákupu nad

Vyberte si dárek ke každému nákupu

Speciální akce každý měsíc

Používáme kvalitní a značkové suroviny

Rychlá expedice vaší objednávky

Nutriční poradenství pro vás

Copyright © 2024 NUTREND D. S., a.s. Všechna práva vyhrazena