Jak nepřibrat o Vánocích?

Jak nepřibrat o Vánocích?

Vánoce jsou svátkem hojnosti, klidu a domácí pohody. Pro řadu z nás ale současně mohou představovat synonymum pro celodenní ochutnávání vánočního cukroví, či nezřízenou konzumaci bramborového salátu.

Je vůbec možné udržet si svou figuru i přes tyto svátky?

Život je pohyb…

Základním pravidlem pro viditelné změny na váze je jednoduchá matematika. Pokud přes vánoční svátky přijmeme více energie, než jsme schopni spálit, zahájíme Nový rok s pár kily navíc. Hlavním doporučením je tedy zůstat aktivní i v průběhu svátků. Zima nabízí řadu zábavných sportovních aktivit, které se leckdy dají spojit s krásnými přírodními panoramaty. Běhejte, lyžujte, běžkujte, choďte na procházky. Každý krok se počítá!

Tekuté kalorie

Slazené limonády, koňak, svařené víno a další jsou nedílnou součástí vánočních svátků, jejich kalorickou hodnotu si však uvědomuje jen málokterý strávník. Na předních světových příčkách týkajících se množství zkonzumovaného alkoholu se bohužel velmi často objevuje právě naše malá republika. Z posledních studií je současně patrné, že veškeré mýty týkající se alkoholu a jeho pozitivního vlivu na zdraví byly vyvráceny. Pokud se tedy alkoholu nechcete vzdát úplně, pokuste se jej alespoň co nejvíce omezit. V opačném případě budete svou formu hledat stejně marně, jako když se po dvou vypitých lahvích vína snažíte najít jmenovku na svém dárku…

Zpomalte a mlsejte vědomě

Dárky na poslední chvíli, fronty, kolony, nedodělaná práce. To vše nás udržuje v permanentním shonu a způsobuje vznik chronického stresu. Ten je mimo jiné spojen s vyššími hladinami jednoho ze stresových hormonů – kortizolu, který má všeobecný vliv na fungování našeho metabolismu a mimo jiné ovlivňuje také naše chutě. Trvalý shon nás nutí neustále myslet na budoucnost a ochuzuje nás o přirozenou radost z krásných svátků, které pak vnímáme jen jako období neřízeného spěchu a chaosu.

Pokuste se tento zlozvyk odnaučit třeba tím, že si v klidu sníte své jídlo. Odložte na chvíli stranou telefon i noviny a vnímejte, jakou má jídlo chuť. Uvědomujte si všechny ingredience a vnímejte, kdy se začínáte cítit plní. Spěch nás leckdy donutí vrátit se do přítomného okamžiku, až ve chvíli, kdy se cítíme přejedení k prasknutí.

Na velkém množství přijatých kalorií se také výrazně podepisuje ochutnávání a uždibování během přípravy pokrmů. Proto je vhodné se nejprve najíst, než se pustíte do přípravy dobrot. Je to stejné jako jít hladový na nákup, kdy chipsy a sladkosti do vašeho košíku lítají snad i bez vašeho vlastního přičinění!

Magická skladba makroživin

Zatímco s doplněním denního doporučeného příjmu tuků a sacharidů nemáme vůbec problém, množství bílkovin a vlákniny přijaté v tomto období často zaostává. Mezi kvalitní zdroje proteinů patří vejce, libové maso či mléčné výrobky. A samozřejmě si můžete namíchat shaker svého whey proteinu. Vlákninu můžeme doplnit ve formě ovoce, zeleniny nebo celozrnných obilovin. Tyto makroživiny a vláknina zajišťují časnější pocit sytosti a jsou vhodnými prvky v boji s přejídáním se.

Nejlepšími léky jsou smích a spánek

Kvalitní spánek je základním kamenem pro vývoj každého dne. To, jak moc budete následující den aktivní, jak moc budete hladoví nebo naopak za jak dlouho se dostaví pocit sytosti, to vše se bude odvíjet od kvality spánku daného dne. Mezi nejčastější závěry studií se uvádí jako vhodná délka spánku 7-9 hodin. Důležitá je ale celková spánková hygiena – tedy pravidelné uléhání do postele, pravidelná doba vstávání, tma a ticho.

A pokud se ráno budíte stejně unavení a bez nálady, zkuste si vzpomenout - neplýtvali jste náhodou těsně před spaním svým drahocenným dopaminem surfováním na telefonu?

Co si z toho vzít?

Užijte si Vánoce. Pokud celoročně pečujete o skladbu vašeho jídelníčku a hýbete se, vybočením ze zdravých kolejí na pár dnů nic neriskujete. Nestresujte se nad každou kalorií, ale současně se snažte každý den trochu hýbat a nevypijte každou láhev alkoholu, o kterou omylem zavadíte pohledem!

Tak se držte a šťastné a veselé!

Autor článku: Jakub Prchal

12.12.2023

Dárek k nákupu nad 2 000 Kč

Dodržujte pitný režim ještě snadněji

Dárek k nákupu nad 2 000 Kč

Nenechte se vyiontovat

Objevit
Nenechte se vyiontovat

Objevte novou produktovou řadu

Objevit
Objevte novou produktovou řadu

Křupavá a plná proteinu

Qwizz Protein Bar
Křupavá a plná proteinu

Odebírejte náš newsletter

a získejte přehled o aktuálních akcích a novinkách.

Doprava ZDARMA při nákupu nad

Vyberte si dárek ke každému nákupu

Speciální akce každý měsíc

Používáme kvalitní a značkové suroviny

Rychlá expedice vaší objednávky

Nutriční poradenství pro vás

Copyright © 2024 NUTREND D. S., a.s. Všechna práva vyhrazena