Myslete na zdraví svých dětí

Myslete na zdraví svých dětí

Také se vám někdy stává, že vaše dítě po ránu nechce jíst, nosí netknuté svačinky zpátky domů se slovy, že na to nebyl čas nebo nad zdravou svačinkou ohrnuje nos a jde se raději najíst do nezdravého bufetu? První stravovací návyky získává dítě v rodině. Tedy, důležité pro něj je, aby mu šla rodina příkladem. Určitě není vhodné dát dítěti peníze, aby si svačinku koupilo samo, protože potom zdravou stravu obvykle nahradí sušenky, chipsy, čokolády, párky v rohlíku a přeslazené nápoje a tím vaše dítě nepřímo podporujete ve získávání špatných stravovacích návyků. Zdraví vašich dětí je pro vás určitě to nejdůležitější, a proto si udělejte čas a zařaďte jim do jídelníčku i zdravou, vydatnou a vyváženou svačinku.

Jak na svačinky

Cereální pečivo

Do svačinky je vhodné zařazovat tmavé a cereální pečivo obložené sýrem či kvalitní šunkou a porcí zeleniny. Díky cereáliím doplníte komplexní sacharidy, z kterých bude vaše dítě čerpat energii, dále množství vlákniny i některé vitamíny a minerální látky.

Ovoce a zelenina

Ke svačince přibalte i kousek pokrájeného ovoce či zeleniny. Aby forma, dětmi ne příliš oblíbených potravin, zaujala, tak můžete z ovoce nebo zeleniny vytvořit hravé špízy. Ovoce a zelenina neoddělitelně patří do našeho jídelníčku díky obsahu biologicky hodnotných živin, vitamínů, minerálů a také vlákniny, do které patří i tolik vyhledávaný inulin.

Mléčné výrobky

Další variantou svačinky je zařazení mléčných výrobků, například jogurtu, jogurtového mléka, tvrdých sýrů, tvarohových dezertů nebo kefíru. Mléčné výrobky jsou skvělým zdrojem vápníku, který hraje nezastupitelnou roli pro růst a vývoj kostí u dětí a zároveň jsou většinou obohacené alespoň o malé množství vitamínu D, který přispívá k absorpci a využití vápníku. V souvislosti s mlékem, také nesmíme zapomenout na obsah prospěšných bakterií mléčného kvašení s probiotickými účinky.

Tyčinky a snacky

Jako doplněk svačinky můžete zařadit i müsli tyčinky, které bývají obvykle plné užitečných cereálií, mohou být obohacené o vitamíny a jsou dobrým zdrojem vlákniny, například ve formě inulinu. Pro zpestření dětských svačinek můžete přidat různé druhy oříšků, sušeného ovoce nebo varianty koláčků, zvláště makové a tvarohové jsou přínosným zdrojem vápníku.

Smoothie

Přijmout dostatečné množství ovoce a zeleniny za den je často nadlidský úkon i pro nás dospěláky. Smoothie představuje chutnou alternativu, která je navíc ještě často kromě čerstvého ovoce a zeleniny doplněná o ořechy, semínka, mléko, jogurty a podobně. Další výhodou smoothie je, že při přípravě používáme pouze suroviny v syrovém stavu, díky čemuž si smoothie zachová maximum vitamínů, minerálů, stopových prvků a antioxidantů.

Pomazánky

Pomazánky jsou u dětí velmi oblíbené. Velkou výhodu vidíme v tom, že je můžete připravovat ze sezonních a zdravých potravin, jako například z mrkve, celeru, avokáda, tuňáka, červené čočky nebo cizrny. Další variantou, čím namazat cereální pečivo nebo třeba jen kousek ovoce mohou být ořechové krémy plné prospěšných nenasycených mastných kyselin.

Pitný režim

Dítě si často v zápalu hry na pití ani nevzpomene, proto je důležité mu aktivně pití nabízet a mít jej vždy po ruce. Vyhněte se přeslazeným limonádám plných umělých barviv a konzervantů. Daleko vhodnější je naředěný 100% ovocný džus, ovocné čaje nebo pramenitá čistá voda.

Zajímavosti stravování dětí

  • Studie a výzkumy posledních let ukazují, že svačinu z domova si nosí 90 % žáků 2. třídy, tento počet postupně klesá a v 8. třídě dostává svačinu již jen 54 % dětí.
  • Více než polovina dětí 3.–8. třídy často nakupuje ve škole slazené kolové nápoje, více než 30 % dětí konzumuje pravidelně produkty rychlého občerstvení.
  • Denně alespoň jednu porci čerstvého ovoce nebo zeleniny konzumuje necelá polovina dětí, přičemž doporučeno je 5 porcí denně.
  • Z posledního celostátního antropologického výzkumu se ukazuje, že za uplynulých pár desítek let se u dětí mezi 7.–11. rokem zvýšil podíl obézních chlapců o 2,6 % a obézních dívek o 1,7 %.
  • Zvýšenou nebo hraniční hladinu cholesterolu má téměř polovina dětí v ČR.

Tipy, jak naučit děti svačit

  • Konzultujte s dětmi jejich svačinku a dejte jim na výběr.
  • Snažte se do přípravy jídla zapojit i vaše děti. Bude to pak tak trochu i jejich dílo, které určitě s chutí sní.
  • Vysvětlete jim význam zdravé stravy pro jejich tělo.
  • Při přípravě nešetřete fantazií a hravostí. Všichni ví, že oči jí jako první a u dětí to platí dvojnásob.
  • Přidejte do svačinky nějakou křupavou složku. Křupavé jídlo se stává pro děti hned zajímavějším.
  • Jak už jsme zmínili na začátku článku, je velmi důležité jít dětem příkladem.

Autor článku

Bc. Veronika Pokorná, DiS., nutriční poradce

Zdroje:

Kejvalová, Lenka. Výživa dětí od A do Z. Praha: Vyšehrad, 2005

Společnost pro výživu. Referenční hodnoty pro příjem živin v ČR. Praha: Výživa servis s.r.o., 1.vydání, 2011.

Kalač, Pavel. Funkční potraviny. České Budějovice: Dona, 2003.

Publikace Zdravá školní svačina z webu Státního zdravotního ústavu: http://www.szu.cz/uploads/documents/czzp/aktuality/svacina_web.pdf

1.1.2013

Dárek k nákupu nad 2 000 Kč

Dodržujte pitný režim ještě snadněji

Dárek k nákupu nad 2 000 Kč

Objevte novou produktovou řadu

Objevit
Objevte novou produktovou řadu

Křupavá a plná proteinu

Qwizz Protein Bar
Křupavá a plná proteinu

Odebírejte náš newsletter

a získejte přehled o aktuálních akcích a novinkách.

Doprava ZDARMA při nákupu nad

Vyberte si dárek ke každému nákupu

Speciální akce každý měsíc

Používáme kvalitní a značkové suroviny

Rychlá expedice vaší objednávky

Nutriční poradenství pro vás

Copyright © 2024 NUTREND D. S., a.s. Všechna práva vyhrazena