Petr Vabroušek trénoval i v mrazírnách. A na severním pólu vyhrál

Petr Vabroušek trénoval i v mrazírnách. A na severním pólu vyhrál

Triatlonista Petr Vabroušek má rád výzvy. Už jen to, kolik Ironmanů zdolá za rok, by zatavilo i trénovaného sportovce. Zvládá jich i více než deset za sezonu, navíc absolvuje i běžecké a cyklistické maratony a další závody. Soupeři o něm říkají, že je mimozemšťan. A nejspíš mají pravdu. Teď zvládl člen NUTREND Teamu další výzvu – vyhrál extrémní maraton na severním pólu.

První místo mu patřilo za čas 4:22. „Před startem jsem tajně doufal v atak traťového rekordu, ale podmínky byly bohužel proti,“ líčil v cíli s tím, že pocitová teplota dosahovala 41 stupňů Celsia pod nulou a ve čtyřech pětinách trati komplikoval závod hluboký sníh. „Je z toho alespoň zážitek na celý život,“ usmál se.
Petr Vabroušek vyhrál v minulosti už dva dálkové běhy na jižním pólu, nyní tak má hotovo. Alespoň co se týká pólů. Přiblížil rovněž, jaké bylo připravovat se na běžecký závod v extrémním mrazu a na nesourodém povrchu plném sněhu, ledu a zmrzlých nerovností.

Vybíhal v největší zimě
„Hlavní kostra týdenního tréninkového plánu zůstala stejná jako při přípravě na Ironmany. Tedy kombinace plavání, cyklistiky, běhu a posilování, která je skvělá i pro samotné maratony a ultramaratony. Jen jsem trochu zvýšil podíl běhů a snažil se na ně vybíhat v době, kdy byla největší zima,“ řekl zlínský triatlet s tím, že se také na ranní mrazivější běhy méně oblékal. „Kvůli otužování.“
Ve střední Evropě je náročné připravit se na závod, kde kvůli kombinaci mrazu se silným větrem může pocitová teplota kolísat až o 30 stupňů Celsia. „Dělal jsem, co se dalo. Jarní prázdniny jsem strávil v Tatrách na Štrbském plese, kde jsem se synem naběhal hodně kilometrů v mraze, po sněhu a ledu. Samozřejmě to byl výrazně slabší mráz, než který nás čekal na pólu,“ uvedl Petr Vabroušek.
Vsadil proto na stejnou strategii, která se mu vyplatila před rokem a půl při závodech v Antarktidě. „Chodil jsem běhat do mrazíren s teplotou minus 26 stupňů Celsia a pravidelně se v poláriu vystavoval na čtyři až pět minut teplotám mezi minus 160 a 170 stupni Celsia. Také jsem se celoročně sprchoval ledovou vodou,“ doplnil.

Maraton na severním pólu zpomaluje
Závod na severním póle bere hodně sil a výrazně běžce zpomaluje. Pro představu – loňský vítěz vyhrál v čase 4:07, přitom maraton umí i za 2:17. Proto byla klíčová také výživa. „Vzhledem k velkým ztrátám energie ve formě tepla i tekutin při dýchání je ještě důležitější než při běžném maratonu. Pravidelně jsem doplňoval energii díky Endurosnackům a Isodrinxu. Před závodem i v jeho průběhu jsem pak přidal Anticramp, Magneslife, BCAA Enduro, Tyrosine, Taurin, Gutar energy shot, Carnitine drink či Acceler…“
Čas do startu si Petr Vabroušek na Špicberkách krátil běháním, jízdou na snowbiku či plaváním v místním bazénu. Musel se totiž udržovat ve formě. „Vždyť hned po maratonu na severním pólu pokračuje naplno triatlonová sezona,“ zdůraznil železný muž NUTREND Teamu.

1.1.2013

Dárek k nákupu nad 2 000 Kč

Dodržujte pitný režim ještě snadněji

Dárek k nákupu nad 2 000 Kč

Objevte novou produktovou řadu

Objevit
Objevte novou produktovou řadu

Křupavá a plná proteinu

Qwizz Protein Bar
Křupavá a plná proteinu

Odebírejte náš newsletter

a získejte přehled o aktuálních akcích a novinkách.

Doprava ZDARMA při nákupu nad

Vyberte si dárek ke každému nákupu

Speciální akce každý měsíc

Používáme kvalitní a značkové suroviny

Rychlá expedice vaší objednávky

Nutriční poradenství pro vás

Copyright © 2024 NUTREND D. S., a.s. Všechna práva vyhrazena