Zpátky do školy

Zpátky do školy

Prázdniny jsou u konce a je čas začít myslet na návrat našich dětí do školy a v čem jim můžeme být nápomocní, i když s nimi v průběhu dne nejsme. Samozřejmě největší vliv na to, jak se děti budou stravovat a celkově, jaké budou mít základní návyky, má rodina. Tedy jděte jim příkladem, nakupujte jen takové potraviny, které budou pro jejich vývoj prospěšné a pokuste se jim i vysvětlit, proč je jaká potravina pro organismus důležitá.

Na co je důležité nezapomínat u stravování našich dětí ve škole:

Svačinky

Správně zvolená svačinka dětem doplní energii, důležité živiny a zajistí pocit nasycení a pohody. Zdraví vašich dětí je pro vás určitě to nejdůležitější, a proto si udělejte čas a připravte jim zdravou, vydatnou a vyváženou svačinku. Vhodnými surovinami, které můžete zařadit, je cereální pečivo, ovoce a zelenina, mléčné výrobky, tyčinky s ovocem a vlákninou, pomazánky, ovocné smoothie. Určitě není vhodné dát dítěti peníze, aby si svačinku koupilo samo, protože potom zdravou stravu obvykle nahradí sušenky, chipsy, čokolády, párky v rohlíku a přeslazené nápoje, a tím vaše dítě nepřímo podporujete v získávání špatných stravovacích návyků.

Důležité vitamíny a minerály

Abychom předešli tomu, že bude nějaká látka deficitní, tak je důležité mít pestrou, zdravou a vyváženou stravu. Obecně je známo, že pro správné fungování organismu jsou vitamíny a minerály nezbytné. Pokud je strava z nějakého důvodu nevyvážená, pak u dětí mohou být deficitní důležité mikroživiny, jako například vápník, vitamín D, jód nebo některé vitamíny skupiny B. Všichni určitě známe nenahraditelnou úlohu vápníku a vitamínu D pro správný růst a vývoj kostí u dětí. Vitamín D se navíc pak podílí na správné funkci imunitního systému u dětí. Některé vitamíny skupiny B dokonce mohou být dětem užitečné ve škole pro snížení pocitu únavy a vyčerpání, a také napomáhat ke správné činnosti nervového systému a psychických funkcí.

Potíže s vyprazdňováním bývá tabu

Spousta dětí, která začne chodit do školy, má psychický blok si zajít na veřejných záchodkách „na velkou“. Ať již z důvodu studu, změny prostředí nebo nedostatku času a klidu. Proto je důležité dítěti vysvětlit, že se jedná o naprosto přirozenou věc a že zadržování není dobré. Střevní mikrobiom nás a naši imunitu může ovlivňovat více, než bychom čekali. Je proto důležité starat se o střeva a dodávat jim pro správné fungování dostatek vlákniny, bifido kultur a tekutin. V ideálním případě lze pro tělo vytvořit návyk, kdy bude dítě chodit na záchod ráno před školou nebo večer.

Pitný režim

Malé děti a starší lidé mívají snížený pocit žízně. Navíc si dítě často v zápalu hry na pití ani nevzpomene. Proto je důležité mu aktivně pití nabízet a aby jej mělo vždy po ruce. Vyhněte se přeslazeným limonádám plných umělých barviv a konzervantů. Daleko vhodnější je čerstvě vymačkaná ovocná šťáva, ovocné čaje nebo pramenitá čistá voda. V referenčních hodnotách pro příjem živin se sice můžeme dočíst jaké je doporučované množství tekutin pro určitý věk, ale v podstatě neexistuje ideální vzorec, protože zde hraje roli spousta faktorů. Zaleží na tom, jak moc se člověk potí, jakou má sportovní aktivitu, jaká je vlhkost vzduchu nebo na tom jaká je okolní teplota.

Zajímejte se o stravování ve školní jídelně

Nezapomínejte se zajímat o to, co jí vaše ratolest ve školní jídelně. I když školní zařízení v dnešní době musí dodržovat spoustu předpisů a doporučené normy, tak byste měli mít přehled o tom, kolik toho vaše dítě sní a jaké má složení stravy, protože od toho by se mělo odvíjet i jídlo po zbytek dne. Pokud má vaše dítě sladký oběd bez významnějšího obsahu bílkoviny, tak mu na večeři a do svačinek zařaďte dostatek bílkovin. V případě, že má na oběd například smetanovou omáčku s knedlíkem, tak mu přidejte zeleninu. Nebo když za celý týden nemá ve školním jídelníčku žádnou rybu, tak mu ji připravte alespoň jednou na večeři a rybičkovou pomazánku na svačinku. To, že vaše dítě chodí do školní jídelny má i funkci sociální, proto je tedy lepší ho o tuto možnost nepřipravovat například tím, že dostane peníze a oběd si zařídí po svém. Toto, jak jsme si řekli u svačinek, obvykle nemusí dopadnout nejlépe.

Autor článku
Nutriční terapeutka: Bc. Veronika Pokorná, DiS.

Dárek k nákupu

Nakupte na e-shopu nutrend.cz a vyberte si jeden z dárků. Dárky se automaticky nabídnou v prvním kroku nákupního košíku.

  • při nákupu zboží nad 1000 Kč dárek ŠEJKR NUTREND COOL 300 ml
  • při nákupu zboží nad 2000 Kč BATŮŽEK COOL
  • při nákupu zboží dárek nad 3000 Kč LEDVINKA COOL

Neváhejte se svým nákupem, akce platí pouze online objednávky pro koncové zákazníky od 26. 8. 2021 do vyčerpání zásob!

1.1.2013

Dárek k nákupu nad 2 000 Kč

Dodržujte pitný režim ještě snadněji

Dárek k nákupu nad 2 000 Kč

Nenechte se vyiontovat

Objevit
Nenechte se vyiontovat

Objevte novou produktovou řadu

Objevit
Objevte novou produktovou řadu

Křupavá a plná proteinu

Qwizz Protein Bar
Křupavá a plná proteinu

Odebírejte náš newsletter

a získejte přehled o aktuálních akcích a novinkách.

Doprava ZDARMA při nákupu nad

Vyberte si dárek ke každému nákupu

Speciální akce každý měsíc

Používáme kvalitní a značkové suroviny

Rychlá expedice vaší objednávky

Nutriční poradenství pro vás

Copyright © 2024 NUTREND D. S., a.s. Všechna práva vyhrazena