Víte, jakou zvolit formu kreatinu?

Víte, jakou zvolit formu kreatinu?

Kreatin je látka přirozeně se vyskytující v našem těle. Ve velké míře je obsažen v kosterním svalstvu a srdci. Kreatin lze také přijímat z běžné stravy, jako je hovězí, kuřecí či králičí maso. Příznivé účinky kreatinu jsou již prokázány mnohými výzkumy, a to jak v oblasti svalové síly, tak v oblasti nárustu svalové hmoty. Při příjmu alespoň 3 g za den zvyšuje kreatin fyzický výkon v postupných dávkách krátkodobého cvičení s vysokou intenzitou.

Formy kreatinu

Creaport

Prvotřídní kreatinový produkt v instantní formě s obsahem 3 různých forem kreatinu (kreatin monohydrátu, kreatin citrátu, Kre-Alkalynu®), doplněný o optimální dávku sacharidů. Creaport navíc obsahuje vitamíny B5 a B12, které přispívají ke snížení únavy a vyčerpání a vitamin B6 navíc podporuje správný metabolismu bílkovin a glykogenu. Dalším benefitem je obsažený chróm, který přispívá k udržení normální hladiny glukózy v krvi a hořčík, který podporuje správnou funkci svalů, syntézu bílkovin a přispívá k rovnováze elektrolytů. Dalším přínosem je i obsah esenciálních aminokyselin a taurinu.

Creatine Monohydrate (Creapure®)

Je čistá forma bez příchuti v instantní podobě, s jednou dávkou doplníte 3 g kreatinu. Certifikovaná značka Creapure® pro Vás znamená ochrannou známku kvality kreatin monohydrátu a navíc Creapure® neobsahuje látky živočišného původu a je proto vhodný i pro vegany.

Creatine Compressed Caps

Čistá forma kreatin monohydrátu ve speciálních inovativních kapslích, které jsou odolné vůči nízkému pH v žaludku a zajišťují maximální využití organismem. Praktické balení kapslí si můžete vzít kdykoliv s sebou a budete mít doporučenou dávku vždy pod kontrolou. Denní dávka 3 kapsle obsahuje 3 750 mg kreatin monohydrátu.

Kre-Alkalyn®

Tato kapslová forma je vyhledávána sportovci za účelem lepšího přemisťování kreatinu a akumulace ve svalové tkáni. Kre-Alkalyn® je ve formě kapslí, která vyniká schopností vysoké stability v trávicím traktu a dobrou absorpcí v organismu.

Užívání a dávkování kreatinu

Obecně je vhodné podávání kreatinu na lačno společně s porcí sacharidů, jak před, tak po tréninku. Nicméně jeho suplementace může být zařazena kdykoli během dne, protože kreatin se v lidském těle do určité míry uskladňuje.

Doporučována je konstantní denní dávka kolem 3 g denně (jiné zdroje uvádí 2–10 g v závislosti na hmotnosti sportovce). Denní dávku kolem 2 g lze užívat dlouhodobě na rozdíl od trochu již přežité formy vysokého cyklického dávkování, kdy se v nasycovací fázi uvádí denní dávka kreatinu až 20–25 g, rozděleno do 4 dávek po dobu pěti až sedmi dnů. V druhé udržovací fázi se uvádí denní dávka kreatinu okolo 3 g, tuto lze přijmout v jedné dávce za den po dobu tří až čtyř týdnů. Poté by měla přijít alespoň dvoutýdenní pauza a kreatin vynechat. Tato nasycovací metoda může mít spíše pozitivní psychologický efekt, kdy sportovec pociťuje účinky již v řádech několika dnů, ale vyšší dávky naopak často způsobují trávící obtíže především u citlivějších jedinců.

Obecně není doporučována suplementace kreatinem pro osoby mladší 18 let a lidem s onemocněním ledvin, vysokým krevním tlakem nebo onemocněním jater.

Doporučujeme článek: Kreatin a jeho funkce v organismu

1.3.2024

Dárek k nákupu nad 2 000 Kč

Získejte proteinové palačinky ZDARMA

Dárek k nákupu nad 2 000 Kč

Pečujte o svou imunitu

Zjistit více
Pečujte o svou imunitu

Funkční nápoj,

který se postará o vaši hydrataci.

Zahnat žízeň
Funkční nápoj,

Objevte novou produktovou řadu

Objevit
Objevte novou produktovou řadu

Odebírejte náš newsletter

a získejte přehled o aktuálních akcích a novinkách.

Doprava ZDARMA při nákupu nad

Vyberte si dárek ke každému nákupu

Speciální akce každý měsíc

Používáme kvalitní a značkové suroviny

Rychlá expedice vaší objednávky

Nutriční poradenství pro vás

Copyright © 2024 NUTREND D. S., a.s. Všechna práva vyhrazena